История на България 100 години преди ПаисийПетър Богдан Бакшев или Бакшич е български католически архиепископ и книжовник. Той е автор на първата история на България. Един от инициаторите на Чипровското въстание.

Роден е през 1601 година в Чипровци . Учи в манастира "Св.Франциск" в Анкона, Италия (1620-1623) и в Климентинския колеж от 1623 до 1630 година. През 1643 година става глава на българите католици след като е назначен от Папата за архиепископ на София. Около средата на 17 век сред старата чипровска аристокрация постепенно се оформя идеята католическата вяра да бъде използвана за българската национална идея и тя да бъде легализирана пред католическия запад и да бъде превърната в национална институция, на която да бъде базирана възстановената българска държава.

Така тези идеи представляват и предвестник на българското национално Възраждане. Заедно с епископ Петър Парчевич и Франческо Соймирович Бакшев посещава редица владетели на държави от Централна Европа с цел да ги подбудят да формират коалиция срещу османските турци и да предприемат военен поход срещу тях, който да доведе до освобождението на България. Автор е на първата "История на България", написана един век преди Паисиевата, както и на други книги с историческа тематика като "История на Охрид - столица на България", "Хроника за моравската мисия на Св.Св. Кирил и Методий", "Призренската епископия" и други.Умира в първите дни на септември 1674 година. Погребан е в олтара на построената и осветена от него църква ”Санта Мария” в Чипровец.

Най-сетне той съставя в 1643 г. и първия български герб.

„Мен ме роди българската земя. И сега, макар и грохнал от старост
единствено мисълта за родината ме крепи като разпадащ се кораб

след дълги странствувания по морета и океани...”

„История на България” – 1667 г.

Източници
promacedonia.org
wikipedia


Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар