Имате "не много легално" радио? Внимавайте, КРС дебне!Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията д-р Веселин Божков и областният управител на Видин Пламен Стефанов откриха днес дистанционно – управляема станция (ДУС „Видин”). Откриването се състоя в сградата на „Випом”АД в града, където е монтирано съоръжението.

„Да се надяваме, че ще имаме още по-голяма и по-ефективна система за мониторинг, чрез която ще удовлетворяваме нашите потребители по отношение качеството на излъчванията и ще дисциплинираме операторите, които смущават ефира. Целта ни е да създаваме условия за ефективна конкуренция на нашия пазар”, заяви г-н Божков.
ДУС „Видин” е предназначена за наблюдение и контрол на радиочестотния спектър в обхват от 20 MHz до 3.0 GHz за района на гр.Видин. С нейното функциониране ще се разширят възможностите на КРС за мониторинг и контрол на радиочестотния спектър в Северозападна България.

„Основно предназначение на тази станция е съблюдаването на международните договорености по отношение на параметрите на излъчванията. Както беше споменато, спектърът не може да се отреже с нож, той има определени технически изисквания, които трябва да се спазват, за да не се нарушават трансграничните честоти”, коментира пред медиите областният управител Пламен Стефанов. По думите му, работата на този контролно – измервателен обект ще допринесе за по-голяма чистота на сигнала и за по-доброто му приемане, както от мобилните оператори, така и от средствата за масова информация, които излъчват на регулираните честоти.

На откриването - пред журналисти и гости, бе направена демонстрация на управлението на станцията и изпълнението на основните задачи по мониторинга.

Източник vidin.info

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар