Завърши плановия годишен ремонт на пети енергоблок


Завърши плановия годишен ремонт на 1000-мегаватовия пети блок на АЕЦ "Козлодуй". В 12:53 часа блокът бе включен в паралел с енергийната система на страната, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

В рамките на престоя, започнал на 26 април, бяха реализирани планираните ремонтни работи и реакторът на блока бе презареден със свежо ядрено гориво. По време на ремонтната кампания бяха подменени първа и трета управляваща система за безопасност на пети блок с цифрови аналози. С това бе завършена модернизацията на управляващите системи за безопасност и на двата 1000-мегаватови енергоблока на централата. В новите системи са приложени добрите световни практики и са отчетени всички изисквания на Международната агенция по атомна енергия и на българското законодателство за управляващи системи за безопасност.

Другият блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести енергоблок, работи със 100% натоварване на мощността в съответствие с графика на "Електроенергиен системен оператор" ЕАД.

Източник dariknews.bg

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар