Пещерата "Леденика" става модерен подземен комплекс

Общината във Враца иска да даде нов живот на една от най-красивите пещери - "Леденика" - като я превърне в модерен подземен комплекс. За целта са нужни 6 милиона лева. Проектът чака одобрение по Оперативна програма "Регионално развитие".

Символът на Врачанския балкан - пещерата "Леденика" - е един от стоте национални туристически обекта, който впечатлява всеки турист.

“Минахме покрай прохода на грешника, цялата група минахме, значи не сме грешници, беше страхотно”, сподели Елица Стефанова.

Холандски турист, запален по българската история и райските кътчета в страната ни, сам се убеждава в отличната акустика на пещерата.

"Тази зала е наречена концертна, тъй като тук по различни поводи се организират концерти, най-вече от врачанската филхармония, но тъй като влажността е много висока - почти 100%, и температурата е ниска, концертите са кратки, между 30 и 40 минути. Въпреки това, са много впечатляващи и причината е добрата акустика”, обясни екскурзоводът Румяна Илиева.

Високотехнологично шоу от звук и светлина, водни спектакли, лазерни ефекти отвътре, приказна алея отвън и амфитеатър при входа с близо 400 места - това е само част от футуристичната визия за пещерата. Идеята допада на туристите.

"Аз мисля, че си струва да се опита, да се вложат средства и да се направи нещо по-интересно, което си заслужава”, смята Зоя Мирчева.

„Мисля, че това е добра идея, тъй като може да се подобрят някои неща, като например да има асансьор за хора с увреждания”, предлага Пит Ван Даун.

"Това, което е най-важно за нас, е, че ще бъде променено изцяло осветлението, няма да бъде такова, което създава мъх и покрива образуванията и ги променя, макар че те са се създавали хиляди години”, каза екскурзоводът.

Проектът предвижда да се ремонтира и седалковия лифт през планината. Неслучайно го наричат най-дългия паметник на социализма. Построен в края на 80-те, той почти не е работил. За врачани повторният му пуск би означавал, че кризата безвъзвратно си е отишла. Тогава "Леденика" наистина ще се пръска по шевовете от туристи.Източник bTV

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Greetings from USA! I love your blog.
    Please visit me at:
    http://blog.sina.com.cn/usstamps
    Thanks!
    -Tong

Напиши коментар