До Вършец, Клисурския манастир и обратно - епизод 1

И рече госпожата... "Искам на почивка"! Може ли обикновения мъж да възрази, камо ли да спори с едно такова категорино волеизявление?! Не би!

И започна търсенето на дестинация, което дали от любов към мен или просто от женска прищявка беше договорена и съгласувана да бъде Вършец. Организацията се оказа не особено трудна, макар това да беше първата почивка на 50-дневния бебок. Другата добра новина беше, че кумовете ни с техня Марти на година и три месеца също се съгласиха да дойдат с нас.

И така след подредбата на багажа, плащането на гражданската и снабдяването с надежден фотоапарат се отправихме към началната точка на пътуването и място на среща с приятелското семейство. Взорът беше отправен на запад в посока Годеч от местността известна като Балач, от където се подадоха след попълване на запасите с вода от крайпътна чешмичка.Докато чакахме заредихме с някои неща и разтоварихме от други в култовото заведение на разклона носещ името на местността.Надвисналите облаци напомняха, че може би не сме отчели прогнозата на Приказния герой (както е известен синоптика на bTV Емо Чолков), но така или иначе всичко беше организирано и връщане назад нямаше, а не беше и търсен.Малко са пътищата, които водят на северозапад и не могат да минат през любимата Берковица. Съвсем естствено насочих групата през прохода Петрохан право към Берковица под предлога за невероятния кебап по берковски, който ни очакваше. А с такива думи по обяд в събота, едва ли е трудно да убедиш когото и да е.
След слалома из завоите (не само заради прохода, но и заради дупките) паркираме в центъра на града до чудна градинка.Инсталираме количките и поемаме към фонтаните, за да се снимаме до тях на фона на часовниковата кула от 1762 г.След няколко снимки поемаме към междинната точка от пътуването Пицария "Виктория"Намира се ето тук


Вижте Пицария Виктория на по-голяма карта

Препоръчвам я силно на всеки, който има път натам. Аз лично всеки път ям Кебап по берковски в свинския му вариант (има го и в пилешка версия) с гарнитура от пържени картофи и гъби, което макар да не звучи много диетично е празник за небцето и стомаха. Задължително да се добави една пърленка. Обслужването е невероятно и няма как да кажа друго след като ни почерпиха с палачинки!

Наминахме след това покрай къщата на Иван Вазов в Берковица, но за нещастие се оказа затворена.А старите калдаръмени пътища не се оказаха проблем за детските колички.Следва многообещаващо продължение...

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар