5 нови скулптури украсиха централната част на Мездра

В края на миналата седмица завърши IV симпозиум по скулптура, който се провежда веднъж на 2 години в Мездра. В него участваха 5-има автори. В продължение на месец те се трудеха на открито, а след завършването произведенията им бяха експонирани в зелената площ на пешеходната зона на булевард “Александър Стамболийски”.

Цветанка Койкова от Варна, която от 13 години живее и твори в град Лохристи в Белгия, се представи с класическа работа за любовта. В композицията си “Той и тя” авторката е търсила връзката между женското и мъжкото начало, близостта на двете фигури и топлината на допира помежду им.

Представителката на домакините Моника Игаренска е заложила на играта на формите. Нейната творба, озаглавена “Въображение”, наистина оставя много полет за въображението на зрителя. Изпъкналите и вдлъбнати обеми на творбата, върху която няма нито една плоска част, й придават обтекаемост и в същото време стоят изключително монументално.

“Колона” на Красимир Митов е пълна нейна противоположност. Авторът е акцентирал на почти невъзможната поддръжка на различни кубични елементи един върху друг. Ако човек не знае, че творбата е от камък, може да помисли, че ще се срутят всеки момент. По-високата долна част също усилва илюзията за нестабилност.
Доц. Кирил Матеев е подходил по коренно различен начин. Той е разбил монолитния къс врачански камък на 3 отделни блока, върху които доста си е поиграл с длетото и шилото. Най-вероятно оттам и идва и названието на творбата – “Отломка от мечта”. Тя е поставена не върху пиедестал, а направо в тревата, което още повече усилва въздействието на нещо, което наистина е паднало и се е разбило на парчета.

Своеобразната редица завършва творбата на Теодор Дъскотлиев “Утроба”. 26-годишният автор работи с бронз и за първи път моделира камък. Творбата обаче се е получила. Излъчва стабилност с куполообразната си форма, а празните пространства в нея оставят достатъчно фантазия за всичко, което може да се роди в тях. Той е заложил и на нещо интересно – всяка сутрин при изгрев през отвора в центъра на скулптурата преминава слънчев лъч.

Вестник конкурент

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар