Чипровските килими

Има много неща, които биха привлекли вниманието на туристите в Чипровци. За едни това е красива природа, за други историята на града (Чипровското въстание), за трети неповторимите чипровски килими. Тук все още съществува кооперация, в която те се произвеждат. Населението на града е под 3 000 жители.

Чипровци е малък град, сгушен в полите на Стара планина, намира се на около 30 км от Монтана. През него тече река Огоста, водеща началото си от високите части на планината. Не може да не се спомене и Чипровския водопад, който в действителност не е голям, но се намира в една живописна местност, а и сам по себе си е едно доста красиво творение на природата. Това е едно очарователно градче с неповторима природа.

Чипровци е много старо селище, датиращо от Тракийско време. От тогава и селището се занимава с рудодобив. Селото е наречено на медна монета. Първоначално името на селото е било “Кипровец”, а по–късно през 1956 година преименуван на Чипровци. Чипровци достига своето културно, политическо и икономическо развитие през първите три века от Османското робство. В сравнение с другите занаяти златарството се развива най–добре. Високото изящно производство очертава града като най–големият златарски център на Балканският полуостров на XVI и XVII век. Църкви, манастири, училища, богати и красиви къщи на били построени по време на този икономически и културен бум.

През XIX век най–бързо се развива килимарската индустрия. Известните чипровски килими са ръчно направени от истинска вълна на вертикален стан. Дори и днес тези килими се продават по целият свят и хиляди български домове се украсяват с цветовете на Чипровските килими.

Чипровският манастир "Св. Йоан Рилски" е разположен на 6 км североизточно от града. Според легендата той е издигнат през X век с началото на Християнството. Манастирът представлява вековен център на Българското образование, а е бил изгаря 6 пъти по време на Турското робство. Лопушанският манастир "Св. Йоан Предтеча" се намира на около 20 км североизточно от Чипровци. Манастира е бил често посещаван от народният поет Иван Вазов. Иконите са умело направени от иконописци от Самоков. От манастира има редовни автобусни линии до Монтана.

Има редовни автобусни линии от Чипровци до Монтана, както и автобусен транспорт до по – малките населени места в региона.

Коста Аргиров journey.bg

Прочети още за , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар