Смяна на имената на улиците в Брегово

Имената на 61 улици в община Брегово ще бъдат сменени. Така например, улица "Заря на комунизма" ще се казва "Съединение". Защо обаче вместо да обединят, новите имена разделиха хората в най-северозападното българско градче, провериха Иван Георгиев и Станислав Ангелов:

Около половин век Ленин, Георги Димитров и Карл Маркс гледат строго жителите на Брегово от уличните табели. Преди месец обаче, общината решава, че е крайно да се разделят със старата слава.

Според гласуваната от общинския съвет промяна, главната улица "Ленин" например трябва да стане "Джузепе Гарибалди". Капка Дудуова е вносител на проекта за новите имена.

Без значение дали се казват "Ленин" или "Джузепе Гарибалди", със сигурност придвижването по улиците на Брегово е най-приятно с колело. Другото сигурно нещо е, че освен в залата на общинския съвет, промяната на имената на улиците предизвиква особено вълнение и на местната седянка.

- Живея на улица "Димитър Благоев" и искам да се смени това име, да не чувам за него.
- Защо?
- Защото го мразя, за това.


На площада, между кафене "Сагапо" и бутик "Савана" вече един месец името на италианския революционер Гарибалди е повод за много сериозни културно-исторически дискусии.

"От къде да знам аз кой е Барикалди? Нека той да каже”.
"Мореплавател. Мореплавател”.

От общинския съвет успокояват хората, че раздялата със старите имена ще има само сантиментална, но не и финансова стойност. Така например хората от "Маршал Толбухин" няма да подменят документите си, когато улицата стане "Добрич".

Кметът в вече е обжалвал решението за смяната на имената. Така решението ще вземе не Народния, а Видинския административен съд.
Източник bTV

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар