Панорамният път край язовир "Огоста" вече е безопасен

Напълно обновен пътят край язивир "Огоста" бе открит днес от кмета на Община Монтана Златко Живков.

Третокласният път е изграден като експлоатационен през седемдесетте години на миналия век, заради строежа на язовир "Огоста". След близо 35 години е напълно реконструиран и е един от най-значимите проекти за областния град, обяви кметът Живков.

Години наред засилените срутищни процеси, над пътя с най-красивата панорамна гледка край Монтана и нейн югозападен вход, застрашаваха сигурността на шофьорите. Трасето минава покрай античната крепост на Монтана и язовир "Огоста" и поема трафикът към и от общините от Западния дял на Стара планина - Чипровци, Георги Дамяново и Белоградчик.

Прокто-предложението на Община Монтана бе включено в Оперативна програма „Регионално развитие 2007 - 2013 г.", в частта й „Подкрепа за изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура за предотвратяване на свлачища в градските агломерации".

На участък от 724 метра са изпълнени комплекс от интегрирани инфраструктурни мерки - силово укрепване и стабилизиране района на свлачището; изграждане на съоръжения за отвеждане на повърхностните води; защитни съоръжения и вертикална планировка.

Стойността на проекта е 980 хиляди лева и дейностите по него бяха приключени за една година.

Проектът подобрява градската среда и условията за придвижване, намаляват се рисковете за живота и имуществото не само за хората от Монтана, но и на тези, които пътуват от околните села и общини, както и на всички посетители - туристи, рибари и любители на водни спортове на язовир "Огоста" - един от най-големите на Балканския полуостров.

Източник dariknews.bg

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар