Екопарк „Ком-Петрохан”

В края на лятото взехме нестандартното според мнозина решение – наехме си стая в хотел в Берковица. Бяхме аз и тя и направихме това, защото искахме да посетим място, на което никой от нас не бе стъпвал досега. Кой точно предложи Берковица не знам, но след като го обмислихме за секунда-две, се съгласихме и направихме резервацията в един хотел в Берковица, чиито координати разбира се намерихме в интернет.

Относно града не мога да кажа кой знае, колко много, тъй като през целият ни двудневен престой, ние обикаляхме основно извън града, там където властва природата. Останахме доволни от условията в хотела, от храната в заведенията, от отношението на персонала. След пристигането ни обаче и след като се настанихме в наетата от нас стая в хотел в Берковица, на рецепцията видяхме една листовка, на която пишеше: екопарк „Ком-Петрохан”.

Любопитството ми бе събудено и разбрах, че този парк го има благодарение на приключил проект по програма ФАР „Обособяване на екопарк „Ком-Петрохан” и възобновяване на съществуваща инфраструктура”. Естествено повече не ни бе нужно – разпитахме за пътя, качихме се в колата и потеглихме. Стигнахме до място, наречено Долната Кория и там видяхме едно прекрасно място, на което нечии грижливи ръце бяха направила пейки с масички и откриващата се оттам панорамна гледка бе изключително красива – Берковица и околните села се виждат като на длан.

Най-големите изненади са до самата хижа – изградена е над двеста метра пътека за хора със затруднен достъп, която стига до новоизграден информационен център. Там туристите могат да получат информация за пешеходните и веломаршрути, да се осведомят за възможностите за нощувка. Могат да наемат и личен планински водач. Ние обаче не се възползвахме от това, тъй като искахме да се разхождаме сами.

Добро впечатление ни направи, че съществуващите екопътеки се поддържат, а и освен това ни казаха, че имало и нови изградени, с които общата дължина на маршрутите достига солидната дължина от 72 километра. На седем места бяха поставени и информационни табла, отделно имаше и маркировка.

Останахме доволни от изборът си на дестинация. Единственото ни разочарование бе, че отседнахме в хотел. И то не заради нещо нередно в хотела, а защото на няколко места видяхме прекрасни селски къщи в Берковица, които се отдаваха под наем.

Източник berkovitsa.samo.bg

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар