Травми и чудеса: Портрети от Северозападна България

„Салари работи в традицията на Робърт Капа и Себастиао Салгадо. Заснети от непосредствена близост, неговите образи разкриват съвършено владеене на черно-бялата фотографска форма.
В изпълненото му с човечност повествование, красиво и тъжно едновременно, нюансите на сивото ни разказват непознати, но нужни истории.“ 

Рауи Хадж
Носител на литературната награда IMPAC 
за романа „Играта на Де Ниро“

През 2008-а година роденият в Иран и живеещ в Канада фотограф Бабак Салари посещава за първи път България и Северозападния регион, като гост на фестивала на спомените в село Горна Бела Речка.
Дълбоко и лично го трогва темата за загубата, самотата на старите хора, емоционалната трансформация, травмата, през която целият регион преминава през последните 20 години заради миграцията на повечето млади хора към Западна Европа или други части на България. За Бабак Салари преместването, чувството за загуба на ориентация, болката и изолацията са лични състояния, свързани с принудителното му живеене в изгнание в Канада повече от 25 години (той е принуден да напусне Иран, където е политически затворник).

Заедно с Диана Иванова, журналист, роден в Монтана, Северозападна България и един от основателите на фестивала в Горна Бела Речка, той прекарва повече от месец, пътувайки и срещайки се с хора в над 15 села в региона на Бела Речка, Своге, Вършец, Монтана и Враца.
Резултатът е серия от над 50 черно-бели портрета, заедно с интервюта за травмите и чудесата, съпътстващи самотата на старите хора в Северозападна България на фона на разрастващата се миграция към Западна Европа. Първи по рода си подобен документален проект.

Европейската премиера на проекта „Травми и чудеса.Портрети от Северозападна България” е във Виена от 13 април до 30 юни в Института за науките за човека.

За Бабак Салари:
Най-сериозните фотографски интереси на Бабак са като хроникьор на малцинствата, обитаващи периферията на обществото. Различните му документални проекти през годините включват поглед върху ирански творци, живеещи като бежанци в Северна Америка и Европа, матриархални туземни общности в Мексико, и хомосексуални и травестити в Куба. В последните години пътуванията му го отвеждат до Афганистан, Пакистан, Ирак и Палестина, където документира живота на бежанци и пострадали от войната хора, най-вече жени и деца.

Hосител e на многобройни награди, включително наградата Gold Addy на Асоциацията на американските рекламисти през 2004 за проекта му Locating Afghanistan.
Има дипломи от Университета Конкордия в Монреал и от Доусън колидж, където по-късно преподава.

В България издателска къща «Жанет 45» е издала два албума с негова фотография – «Лица.Тела.Личности.Истории от Куба» и «Афганистан – хора и съдби»

Последният му проект е отново съвместно с Диана Иванова в Куба – «Моята улица.Кубински истории», публикуван през 2010 от издателство «Жанет 45».

За Диана Иванова
През 2005-а година Диана Иванова получава престижната журналистическа стипендия „Милена Йесенска” във Виенския Институт за науките за човека, а по-късно става носителка на наградата за европейска журналистика „Writing for Central and Eastern Europe”, давана от Австрийската пресагенция АПА за поредица статии във вестник „Капитал” „Добър ден, меланхолия”.
От 2003-а година работи в района на Северозападна България заедно с Фондация за нова култура, като съорганизатор на международния Фестивал на спомените в село Горна Бела Речка.
Темата за безпомощността, травмите, миграцията и обезлюдяването на Северозападна България са сред фокусите на нейния журналистически и изследователски интерес през последните години. От 2008-а е докторант в Университета Зигмунд Фройд във Виена. Сценарист е на документалния филм на Стефан Командарев за Вършец „Градът на жените-баданте” (www.badantewomen.com).

Фотографии на
Бабак Салари (Иран/Канада)
www.babaksalari.com
Национална художествена галерия, София
Откриване: 5 август 2010
5-28 август 2010

Източник novakultura.org

Прочети още за , , , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар