66. Пещера Магура

Пещерата Магура е една от най-големите в България - общата дължина на откритите досега галерии е около 2500 метра. От миналия месец посещенията стават задължително с екскурзовод.

Магурата се намира в северозападна България, на 17 км от Белоградчик. Издълбана е във варовиковата Рабишка могила (461 м надморска височина). Посещението продължава около един час. За съжаление от три години е затворена за туристи Галерията с рисунки. Там има три малки зали - Слънчевата, Глинените гърнета и Мрачната зала. В коридора на "Славата" се намират и оригиналните пещерни рисунки, които са едни от най-интересните шедьоври, на първобитното изкуство на Балканския полуостров.

Още в самото начало се минава през Триумфалната зала, Срутището и залата на Сталктоните. Веднага след нея се намира и "Алеята на влюбените". Интерес представляват "Двамата братя", "Падналият бор"," Стената на плача", "Приказният град Багдад", както и "Санаториума". Санаториумът също е затворен. В него през 1975 година е имало специално помещение с легла за болни от астма. Лечението е продължило само една година, но поради тежки спорове в лекарските среди, практиката е прекратена въпреки положителния резултат - 90 на сто от лекуваните твърдят, че има съществено подобрение в тяхното здраве.

Както и в други пещери и тук посетителите на определени места хвърлят монети за здраве и щастие. В Магурата има и скала с дупка, където всеки минаващ си измива ръцете - отново за здраве и щастие... Пещерата е отворена целогодишно. Най-много са родните туристи, но не са малко и организираните посещения с чужденци. Има и доста чужденци, които идват самостоятелно и специално за да видят красотата на Магурата.


Пет лева е входът - в тази сума влиза и услугата на екскурзовод. Връщането става с влакче или пеша - около 2 км. Цената на влакчето е 1.5 лева. На изхода има невероятно красива гледка към Рабишкото езеро. На входа и на изхода има доста интересни сувенири, картички и DVD.

Недалеч от пещерата се намира и "Винарската изба Магура". Винарска изба "Магура“ е създадена преди 40 години в село Рабиша. Част от пещерата "Магура“ — Прилепната галерия от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина. По своите почвени и климатични условия районът около Рабишката могила се доближава до тези на френската област Шампан, затова тук се произвежда най-доброто в България естествено пенливо вино по класическа технология. Виното се съхранява и бавно съзрява в дълбокото подземие на пещерата. Постоянната температура от 12 градуса, тъмнината и подходящата влажност на въздуха в недрата на Прилепната галерия създават условия за естествено шампанизиране. Винарната е известна със селекцията си от вина -сериите "Рандеву“ и "Магура“, както и с висококачествените вина и ракии "Врачанска теменуга“ и "Магурска гроздова“.

Източник БГНЕС Информационна агенция
Вижте 100-те туристически обекта на Северозападна България на по-голяма карта

Към останалите 99 забележителности


Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. На 15.07.2012 посетих пещерата Магура. Входа е 5лв както е написано по горе, но се събират от група по 5лв за екскурзовода. Цената на влакчето е 2 лв.

Напиши коментар