Дългоделчани

Всеки, който е минавал през Северозападна България e забелязал пъстротата от имена на тамошните села. Имената варират от Ново село, Войници, Смирненски, Вирове и т.н. до села с цветущи имена като Праужда, Флорентин, Балей, Гомотарци и други и други. Не това обаче е темата на моята публикация.

От малък съм се чудил от къде идва името на моето село Дългоделци. И до момента не съм достигнал до правдоподобен отговор. С интерес четох разсъжденията на моя приятел Цеко върху името на селото, когато блога беше още в зората си. Там той свързваше Дългоделци с трудолюбието на хората. Може! Село Дълги дел – намира се в Балкана почти до границата със Сърбия, близо до Берковица. Селото се ползва за къмпинг и почивка с прекрасен изглед към Стара планина.


Защо ви споменавам за Дълги дел? Приликата с Дългоделци е очевидна.
Наскоро, разглеждайки карта на България с баща ми и по-специално Северозападна България, виждайки село Дълги дел, той случайно ми подметна друга хипотеза за произхода на името на Дългоделци. Хора от нашето село преди години са му казали, че Дългоделци първоначално е образувано от преселници, слезли от Балкана и то именно от гореспоменатото село Дълги дел. От тук идва и името Дългоделци – преселници от Дълги дел. Може!
Със сигурност има не една и две легенди за името на Дългоделци и със сигурност във всяка една от тях има известна истина.

Източник dalgodeltsi.blogspot.com

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар