Спасяват уникални паметници на културата в Colonia Ulpia Traiana Ratiaria, край днешното село Арчар

Спасяването на два уникални надписа от територията на римския град Colonia Ulpia Traiana Ratiaria предприе археологът от Софийският университет "Св. Климент Охридски" Красимира Лука. Това се случва след 50- годишно бездействие на местните институции и държавната власт. Петдесет години, през които най-големият археологически обект в Северозападна България - Рациария е забравен и изоставен на милостта на иманярите. Спасителната акция ще продължи и утре.

По думите на Красимира Лука градът е един от първите, основани от римски заселници на територията на съвременна България. Издигнат е в ранг “Колония” от император Траян и по-късно е обявен за столица на провинция Крайбрежна Дакия. Наговите останки се намират край съвременното село Арчар, Видинско и през последните пет десетилетия, вместо да се проучват от археолози, стават един от основните обекти на иманярска интервенция и трафик на антики. Скъпоценнсти, статуи и надписи от тук могат да се видят по всички акциони в Западна Европа и Съединените Щати.

До днешната експедиция се е стигнало след петиция, иницирана от Българското археологическо сдружение - да се съберат дарения за спасяването на този уникален археологически обект. Благодарение на тази петиция от 2009 година и със съдействието на Инспектората за опазване на културното наследство към Министеството на Културата, са предприети и първите действия за опазването на обекта.

Днес започна преместването на надписи, които са с изключително висока художествена и научна стойност, ще бъдат засипани и иманярските изкопи. Предвижда се в бъдеще да започнат редовни археологически проучвания на открити през последната година монументални сгради, включително амфитеатър и най-големите терми (бански постройки), известни на Балканския полуостров. В спасителната експедиция участват и десет доброволци - студенти от Полша, Украйна, Нова Зеландия, Ирландия.

Източник Радио Видин


Прочети още за , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар