Природното и културно наследство на Северозападна България - част 1

Преоткрийте живописните върхове на Западна Стара планина, загадъчните форми на Белоградчишките скали и стръмните откоси на Лакатник и Вратцата, тайнствените пещери Магурата и Леденика, топлите багри на чипровските килими и блясъка на прочутото Рогозенско съкровище, Околчица, пазеща спомен за героичната Ботева чета.

Пътят ни започва от Враца. Градът е разположен на 112 км от София, в подножието на Врачанския Балкан. Етнографският възрожденски комплекс "Св. Софроний Врачански" с Възнесенското училище и къщата на Д. Хаджитошин, Читалище "Развитие"(1869 г.), Историческият музей, старинният квартал "Кемера", двете отбранителни кули от ХVII век, църквите "Св. Възнесение" и "Св. Николай" - ето една възможна последователност да видите най-интересното от туристическия облик на града.

Враца е изходен пункт за маршрути към ждрелото Врацата и пещерата Леденика /на 16км западно от града/, към лобното място на Христо Ботев и паметника на връх Околчица /на 24 км югозападно/ на югозапад, както и за хижа "Пършевица" и водопада Скакля.

Природният парк "Врачански Балкан", в близост до града, предлага чудесни възможности за пешеходен туризъм. Тук се намира най-богатият район на пещери в страната - над 500 пещери и карстови пропасти. Предпочитано място за скално катерене и за провеждане на национални и международни състезания по алпинизъм е скалният масив Вратцата - внушителна вертикална стена /над 400 м/, където са прокарани над 116 алпийски тура с категория на трудност IV.

В района на хижа Околчица любителите на силни усещания могат да се спуснат с делта- и парапланер, а в района на хижа Пършевица има възможности за ски-туризъм. Живописните села Паволче и Згориград ще ви посрещнат с гостоприемството на селските къщи, вкусните традиционни ястия и местните вина. Чудесната природа и чистия планински въздух, както и добрата материална база на територията на парка, позволяват организирането и провеждането на екологични лагери за деца, съчетани с образователни програми.

Една от атракциите на парка е новоизградената Врачанска екопътека - от с. Згориград до Боров камък през красива природна местност.

Продължаваме нашия маршрут към Вършец. Градът е национално известен балнеоложки курорт. Лековитата минерална вода, чистият въздух, ухаещ на липи, цветя и треви, създават чудесни условия за укрепване на здравето. Градът е изходен пункт за пешеходен туризъм към връх Тодорини кукли (1785 м).

В средата на август се провежда традиционният празник на курорта Вършец с пленер по живопис, детски конкурси и фолклорно надпяване в местността "Зелени дол".

На 9 км от Вършец, по пътя за Берковица, е Клисурският манастир "Св. св. Кирил и Методий" (12 - 14 в.), разположен в живописна местност в подножието на връх Тодорини кукли. Запазената манастирска църква, с ценен дърворезбован иконостас, е строена от копривщенски майстори през 1867 г. Манастирът предлага много добри условия за настаняване.

Поемаме към Берковица - климатолечебен планински курорт, разположен в северното подножие на Берковския балкан. В града има над 20 обекта - паметници на културата. Сред тях се открояват къщата - музей "Иван Вазов", етнографският музей, Художествената галерия, Часовниковата кула от 1762 г., запазените старинни възрожденски къщи като дома на турския бей Юснин Златията, църквата "Света Богородица" от 1843 г. с ценен иконостас, църквата "Св. Николай Чудотворец" със запазено старо килийно училище. Характерно за района е грънчарството, което използва оригиналната берковска зелена глеч.

Продължение...

Източник referati.org

Прочети още за , , , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар