Дончо Кръстанов за историята на Спортист (Своге)

Наскоро Дончо Кръстанов - Национала, навърши 85 г. За тези,които не го познават, ще кажем, че той е свързан с началото и развитието
на спорта в Своге и на футболния клуб "Спортист". И не само това. В 40- годишния си
стаж като главен счетоводител и икономически директор е дал много за развитието на местната промишленост в района. И за основната си дейност, и за хобито си е получил много, заслужени награди.

А любовта му към футбола започнала още от дете, за да продължи и досега. Цели 18 г. от своя живот той е посветил на свогенския отбор. - Помня Своге от 1935 г. Лятно време във всяка къща отсядаха курортисти.Тогава тук имаше три колонии почиващи деца в училището. Ние се въртяхме край тях, играехме народна топка, футбол, волейбол.Направихме си детски отбори по футбол в долната махала и в горната. Единият се казваше "Ботев" и си имаше игрище до училището /сега ПГ "В. Пеев"/.

Другият беше "Левски" и тренираше на свое игрище около ул. "В. Левски" /по това време там бяха само ливади/. Тогава в града имаше трудови войски. Ние, децата, купувахме шоколадови късмети и ги продавахме на трудоваците, за да си купим фланелки и гащета. Толкова бяхме запалени - спомни си бай Дончо. - През евакуацията целият отбор на "Спортист" беше от софиянци, които ни научиха на майсторска игра.
През 1942 - 43 г. се включих в отбора, бях 17-годишен. Играх докъм 1960-та.

Но участието ми не свършва само с активна игра като футболист. Бях и в ръководството на "Спортист".Най-силен отборът беше през 1950 г. Тогава бях негов капитан. Най-големият ни успех бе в първенството за купата на съветската армия. Бихме "Бенковски" Видин, Дупница, Кюстендил и стигнахме до 1/16 финал с "Левски" на стадион "Юнак", който тогава беше най-големият в България. Паднахме с 3:1, но поведохме в резултата, а те имаха 9 състезатели от националния отбор. Но кой щеше да позволи един селски отбор като нашия да победи? И ни отмениха първия гол…

Г-н Кръстанов смята, че спортът е средство за хармонично развитие и вярва в лозунга, известен през годините, че той подготвя за труд и отбрана на родината. Затова и за днешния спорт и футбола в Своге си има категорично мнение:
22 юни 1952 година. “Спортист” преди мач с Драговищица

- Любител съм на масовия спорт, на любителския, а не на професионалния. Спортът трябва да бъде за развлечение, за запалянковщина, за патриотизъм. Сега в "Спортист" сме се увлекли много по "прелетни птици". Така е навсякъде, ние не сме изключение. Но основата трябва да бъде масовият спорт и подготовката на местни спортисти. Младежите от Своге доста се отчуждиха от футбола и не посещават мачовете. Вечер ходят да спортуват на стадиона и плащат по 2 лв., за да влязат. Това не е масов спорт. А базата е несравнимо по-добра от тази по мое време. При тези прекрасни условия и големите грижи от страна на Общината резултатите може да са много по-големи.

Източник Вестник Своге 7, Цвета Порязова

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар