Най-новите разкрития сочат, че древноримска "Рациария" е над 90 хектара

От 1994 г. до 2004 г. при проучванията на древноримска "Рациария" има създадена папка в Община Димово, след която липсва последваща писмената документация.

След тази година започва истинското разграбване на този най-голям археологически обект в Северозападна България, каза за радио “Фокус”- Видин Красимира Лука, археолог, правещ проучвания на обекта. "За тези 5 години Рациария се криминализира, а единствената информация за обекта се получаваше от полицейските бюлетини", заяви Лука.

През 2007 година в село Арчар се създава полицейски участък заради увеличаващите се набези на иманяри, обясни още тя. Според археологът още преди години от управляващите органи на Видин е било поискано съдействието на държавата да осигури средства за съхранението на обекта, но според получения отговор средства са били отпуснати само за реставрация, без да се осигури поисканата денонощна охрана. "Още тогава с всичките отговорности по охраната на Рациария е била натоварена община Димово, като от нея се е искало да осигури не само охрана и да изгради оградна мрежа, но и да подсигури финансиране за аварийни проучвания и ред други дейности.

Нито тогава, нито сега една малка община не може да бъде товарена с подобно отговорности за обект от ранга на Рациария", подчерта Лука. Само в центъра на обекта е територия от 415 декара, а по-късно иманярската дейност разкрива истнинските мащаби на Рациария- над 40 хектара, а с включването на местността «Бабуя» са още 50 хектара. Може да се каже, че големината на античната «Рациария» е над 90 хектара.

Откритите при разкопките архитектурни фрагменти, скулптури, надгробни плочи, надписи, саркофази свидетелстват за значимостта на този обект и нейното важно значение за Видин и Северозападния край, каза Лука. "Ние като неправителствена организация приехме една петиция, в която настояваме да се постави проблема с разграбването на Рациария на световно ниво, като до момента тя е подписана предимно от чужденци, специалисти по археология и история. Само 27% от подписалите се са българи", каза още Красимира Лука.

Ани ЦЕКОВА

Източник Радио Фокус

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар