До връх Миджур

Връх Миджур (2168 мн.в.) е най-високият връх в Западна Стара планина и по границата ни с Република Сърбия. Намира се в Чипровската планина и най-удобния изходен пункт за изкачването му е с. Горни Лом, община Чупрeне.

Първо с влак отиваме до Гара Орешeц (гарово селище на ж.п. линия Мездра-Видин). Редовна автобусна линия свързва гарата с Белоградчик (10 км). От автогарата в Белоградчик вземаме автобус за с. Горни Лом. След като пристигнем в селото продължаваме пеша срещу течението на р. Лом, по асфалтирано шосе и за час стигаме до бившата флотационна фабрика. Покрай оградата й е прокаран коларски път. По него, за около 25-30 мин отиваме до почивната база на "Млечна промишленост - Видин".

Рано сутринта тръгваме по коларския път, минаващ по левия бряг на р. Лом. За 15 мин стигаме до разклон. Табелка с надпис "Миджур" ни насочва по десния път. След още 15 мин стигаме до нов разклон и пак поемаме по десния път. На 10 мин оттук (40 мин от почивната база) е възловата точка на маршрута. На това място към р. Бърза, която извира в подножието на вр. Миджур, и е приета за начало на р. Лом, се влива неин ляв приток, водещ началото си от под Обов връх.

По хребета, който се явява вододел на двете реки, е прекаран оскъдно маркирания с червена боя маршрут за вр. Миджур. Първоначално се тръгва надясно, пресича се притока на р. Бърза и след около 50 м се поема по хребета, покрай дебел чинар. Пътеката на места се губи, но правилната посока е по билото. За около 50 мин преодоляваме значителна денивелация и излизаме на характерна билна поляна.

Оттук за около час стигаме до ясно изразената седловина между Обов връх (вдясно) и масива на вр. Миджур (вляво). От седловината, покрай граничната бразда, за около 1,30 ч излизаме на вр. Миджур. На върха е поставен триангулачен знак без надпис. Връщането може да стане и по долината на р. Бърза, която извира точно под върха, отначало без пътека, а в гората по коларски път покрай реката.

Информация за телефоните, на които могат да се резервират места за спане, както и за автобусите отиващи до с. Горни Лом може да се получи от ТД "Белоградчишки скали" - гр. Белоградчик на тел. 0936/ 3285.

Красимир Новаков

Източник journey.bg

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар