АЕЦ Козлодуй сред 10-те най-добри централи в цял свят

- Г-н Янков, как си представяте бъдещето на атомната ни централа и на какво място се нарежда в света?
- Ние сме между тези, които са най-добри в света - това е най-радващото. Имаме и недостатъци… И това прави централата ни жива и работеща – имаме си успехи, имаме си основание да се гордеем с тях. Надяваме се, че бъдещето ни ще бъде по-добро и централата ни ще работи и ще печели по-добре. Сигурно ще трябва да се преструктурира, за което трябва нормално развитие. Но смятам, че в близките 50 години атомната ни централата ще съществува. Тя си има своя основа, свои традиции и много млади хора, които се чувстват горди, че работят в АЕЦ “Козлодуй”.

- Какво чувство изпитвате след толкова години работа в АЕЦ “Козлодуй”?
- След като човек работи повече от 35 години в областта на ядрената енергетика, неминуемо изпитва приятни емоции, уважение към своя труд и признание към колегите си енергетици. Всичко това е много вълнуващо, много хубаво нещо, но същевременно е и много ангажиращо. Всеки енергетик, който работи толкова години в областта на енергетиката, си прави равносметка, а същевременно изпитва и гордост от постигнатите успехи. Искам да кажа, че нашият труд в областта на енергетиката е благороден, защото ние произвеждаме 35-36% от електроенергията на страната, а не сме повече от 4 000 човека, дори хората, които са пряко ангажирани в производството, са не повече от 2 000 човека. Затова този труд е много значим. Най-много ме радва това, че централата е била винаги едно от най-печелившите производства в България и винаги сме се отличавали с висока степен на надеждност, ниска аварийност, с нисък процент на злополуки.

- Какви са хората, които работят в АЕЦ “Козлодуй”?
- Хората, които работят в АЕЦ “Козлодуй”, са образовани, интелигентни и е много приятно човек да работи в такава обстановка, защото има истинска колегиалност, подкрепа, взаимно разбиране и уважение. Хората са най-важната част, затова акцентът върху тяхното обучение и поддържане на високо ниво на безопасност е много важен. Очаква се през 2011 година да излязат документи, които гарантират, че културата на безопасност е на изключително високо ниво, а централата е напълно сигурна. През 2012 г. ще има проверка на комисия от ОСАРТ. Това е сериозна инспекция, за която централата се готви също така сериозно. Смятам, че имаме всички налични условия, за да покажем ниво на безопасност на експлоатация и да поддържаме постигнатото до сега.

- Какво беше направено през последните 10 години и как ще се развият нещата в областта на енергетиката?
- През последните 10 години беше направено страшно много в областта на енергетиката. Завърши модернизацията на V и VI блок. Тя беше призната от Международната агенция чрез една мисия на програмата за модернизация и получихме висока оценка. Адаптирахме нашите практики в областта на безопасността и на експлоатацията с европейските практики и международните изисквания. Преминахме проверка от Европейската комисия след влизането ни в Европейския съюз и получихме също много висока оценка. След спирането на първите 4 блока се заехме с реорганизация на централата, така че да се осигури нейната правоспособност и по-нататъшното й развитие. Може да се добавят още много други неща, но това, което беше направено, постави централата на едно от челните места между ядрените съоръжения за мирни цели в света. Имиджът беше издигнат на много високо ниво и централата през последните години се нарежда между 10-те най-добри централи в света по производство, безопасност и финанси. Това беше резултат от положения труд на всички хора и на разбиране от тяхна страна. Хората в централата знаят какво трябва да правят. Смятам, че бъдещето на енергетиката ще бъде добро и след около 5 години в централата нещата ще се наредят по друг начин.

- Чувства ли се икономическата криза в АЕЦ “Козлодуй”?
- България влезе една от последните в Европейския съюз и я поставиха на опашката, но изведнъж се оказа, че страната ни не стои на последно място. Ние се стремим да постигнем отлични резултати в областта на енергетиката. В този отрасъл няма понятие като “икономическа криза”. Един достоен и добър резултат ни дава повече предимства, отколкото недостатъци.

- Има ли енергетиката враг? Не е ли дошло време да се направи равносметка за затварянето на работещите блокове?
- Когато говорим за култура на безопасност и качество, ние не говорим за българските политици. Те нямат достатъчно култура, доколкото се отнася до използването на ядрената енергия. Атомната централа не е само предприятие за правене на печалба, тя има и други функции. И това трябва да бъде осъзнато от българските политици.

- Каква е панацеята на успешната енергетика?
- Универсалното лекарство за успешна енергетика не е само правенето на различни централи, но каквото и да се говори, гръбнакът на добрата енергийна самостоятелност ще остане ядрената енергетика. Често пъти си мисля, че България е една от 30-те страни в света, които имат ядрена енергетика, което е невъобразимо постижение за един 8-милионен народ – това е достойнство, чест и уважение. И изведнъж някой решава и почва с лека ръка да затрива всичко, което е постигнато – и като достойнство, и като уважение. Затова се чудя не трябва ли политиците да преминат някакво обучение по родолюбие, що е това национален престиж и национално достойнство? Казвам го с болка на сърцето, защото в АЕЦ “Козлодуй” идват хора от цял свят, гледат и ни дават за пример. Време е Денят на енергетика да се превърне в Ден на българския политик, защото нашите политици не знаят цената на това, което имат, те знаят цената на това, което лично притежават, за съжаление.

- Знае се, че безопасността на АЕЦ “Козлодуй” е издигната като основен приоритет и е обект на независим държавен надзор, упражняван от агенцията за ядрено регулиране при министерския съвет, от министерството на околната среда и водите и от министерството на здравеопазването. Какви усилия се хвърлят в тази насока?
- Дейностите по опазването на живота и здравето на хората и околната среда са от първостепенно значение за персонала на централата. Установено е съответствие на радиоекологичното състояние на природната среда около централата с изискванията на действащото законодателство в областта на радиационната защита. През 2002 г. България ратифицира протокола от Киото, който е сериозна стъпка за намаляване на емисиите на 6 парникови газа. Производството на електрическа енергия от АЕЦ “Козлодуй” практически не генерира парникови газове и има съществен екологичен принос за опазването на околната среда. Електропроизводството на АЕЦ “Козлодуй” през 2009 г. е спестило на населението и околната среда вредното въздействие на около 20 милиона тона въглероден диоксид, 925 000 тона серен диоксид, 59 000 тона азотни оксиди и 39 000 тона прах, съдържащ естествена радиоактивност. Този ефект съответства на световните тенденции за ограничаване на озоноразрушаващите емисии в атмосферата. Безопасността като основен приоритет в нашата работа не е празна фраза, а изпълнена със съдържание. Това ни позволи за 2008 и 2009 година да се наредим между първите 10 най-добри централи в света в тази област, което наистина е колосален успех. Подобрихме структурата за контрол на влиянието на централата върху околната среда, вече наблягаме не само на радиоекологичните аспекти, а и на неврологичните аспекти, така както се изисква от министерството на околната среда и водите. Централата е наистина безопасен и щадящ околната среда обект.

- Много често се говори за риска, който носят атомните централи…
- Ние завършихме доста модернизации през това десетилетие и подобрихме значително техническото състояние на централата. Направени бяха организационни промени, подобри се значително диагностиката на централата. Горди сме, че отбелязахме рекорд на VI блок – отчетохме 13 години без планиране на аварийната защита на реактора, което е върхово постижение в световен мащаб. което също ни поставя на първите места между ядрените централи. Всичко това говори, че рискът от централата е значително намален.

- Очаквате наскоро комисия от ВАНО. Каква е подготовката за нея?
- Да, комисията ще е скоро – през февруари тази година. Очакваме я с разбиране и с желание, тъй като това всъщност е част от нашата подготовка за ОСАРТ. Погледнато от друг ъгъл – те са наши колеги, които са ни дали техните виждания и препоръки. Сега те отново ще прегледат как сме изпълнили препоръките им и дали няма някакво изменение в нашата централа. А тяхното мнение за нас е много важно.

- Какво е вашето становище за строителството на VII и VIII блок на АЕЦ “Козлодуй”, на АЕЦ “Белене”, ако правителството вземе окончателно решение за тяхното строителство?
- Приветствам тези идеи, но не бива да си правим илюзии, защото това ще отнеме най-малко 7-8 години. А това са възможно най-оптимистичните срокове, тъй като подготвителният период е дълъг. За всичко е необходимо технологично време. При АЕЦ “Белене” има много пропуснати възможности и загубено в разправии време. Една атомна централа не произвежда само електроенергия, тя произвежда и социално общество.

Източник Вестник Конкурент

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар