В памет на враговете ни

На 24 януари се навършиха 67 години от бомбардировката на американски самолети над Враца по време на Втората световна война. За зловещите събития напомниха от младежката структура на ВМРО Враца, чрез статия на dariknews.bg

На 24 януари 1944 г. 300 американски тежки бомбардировачи трябва да бомбардират София. Но в този ден природата е на страната на софиянци. Цялото Софийско поле е потънало в дебел слой мъгла. Самолетите на 15-а въздушна армия на САЩ не разполагат с уреди за сляпо бомбардиране, каквито имат нощните бомбардировачи на Кралските военновъздушни сили. И след като се въртят над Витоша в продължение на 45 минути, бомбардировачите поемат в различни посоки.

Съдбата спасила софиянци, обаче се оказва неблагосклонна врачани. Формация от 84 бомбардировача удря Враца. Загиват 124 и са ранени 250 врачани. Изтребители слизат ниско и обстрелват града. Мирното население е разстрелвано от упор с бордните картечници и оръдия. Бомбардирани са също селата Кунино и Беглеж и други селища в Северна България. Общо в този ден над страната са пуснати около 800 бомби и са разрушени 234 сгради.

Според пилот на свален американски самолет, желанието на военните било да разрушат жп линията край Мездра, но заради мъглата нападнали Враца. Самолетът е свален от картечница, намираща се на Кулата на Мешчиите в града, а пилотите виждали как хората бягат, но стреляли по тях.

При бомбардировките са хвърлени 45 265 разрушителни и запалителни бомби. Част от тях са със закъснител, за да избухнат по-късно, когато хората са напуснали скривалищата си.

Използвани са и бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца. Демократът Чърчил посреща данните от разрушителните бомбардировки над България с думите: "Отлично!"

А това което виждате на снимката към статията е паметник на загиналите американски пилоти по време на тези бомбардировки, редом до български войник и българското знаме. Ако сте следили новините сигурно сте срещнали репортажи от откриването му през октомври миналата година пред американското посолство в България.

Разбираемо е политиката на една държава да се променя с течение на времето. Преваратностите на съдбата са такива, че често доскорошните врагове стават съюзници, а съюзниците врагове. Примерите за това в нашата най-нова история са доволно много.

По-неразбираемо е защо критериите на политиците ни са различни в идентични ситуации. С какво този паметник е по-различен от паметника на незнайния турски войн, който беше разрушен по-рано миналата година. Преди да ни обвините в про-турски отношения, искаме да ви успокоим. Не е така! Ние не сме нито про-турски и анти-американски настроени, нито пък обратното. Просто сме настроени срещу това да почитаме паметта на хора, които са убивали нашите майки и бащи, баби и дядовци! И този ден е удобен момент да си припомним какво се е случило, какви поуки сме си взели и как ще прилагаме наученото в бъдеще. За съжаление равносметката за всичко това не е добра!

Как ви звучи, например паметник на незнайния арабски терорист на мястото на световния търговски център в Ню Йорк?


Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

3 коментара

  1. няма арабски терорист. терор= насилие от английски.
    а с какво тогава е по-лош и паметника на съветската армия?!
    двойния аршин на българските управници е всъщност това, което прави нашата страна негодна за евро ценности и демокрация

  2. А, пак глупостите за „играчките и писалките - бомби“, предназначени за деца. Я дайте моля, някоя авторитетна книга или поне статия по темата за англоамериканската стратегия срещу децата

  3. Анонимен,
    Понеже не знаехме арабската дума за тероризъм използвахме английската, т.е. тази която е приела гражданственост и в българския език.

Напиши коментар