60 нови работни места отваря завод в Годеч

Новият завод за светодиоди на компанията "Окта лайт България", който беше открит в Годеч, ще изнася основно в страните от Европейския съюз, защото подобно производство няма в нито една държава членка. Това съобщи Илия Веселинов, шеф на компанията. Мажоритарният дял от 51% в нея са собственост на производителя на акумулатори "Монбат".

Според Веселинов вече има поръчки за износ на енергоспестяващите диоди за Италия и Швейцария. "Атакуваме и близките пазари – Гърция, Македония, Сърбия", допълни той. Основно диодите се поръчват за изработването на осветителни тела, каквато е и целта на новото производство. При използването им гарантираното намаление на разходите е над два пъти. В момента дружеството води разговори с някои общини в България за подмяна на осветлението със светодиоди.

Шефът на компанията подчерта, че освен че е единствен производител в Европа, новият завод успява да предложи и конкурентна цена дори спрямо китайската аналогична продукция.

В предприятието "Окта лайт" са инвестирани над 5 млн. долара и в него работят близо 100 души персонал. По време на откриването премиерът Бойко Борисов, който официално преряза лентата на завода, заяви, че държавата може да насърчи енергоспестяващи технологии, вместо да мисли за създаването на нови енергийни мощности.

От "Монбат" решиха да навлязат на пазара на осветителни технологии в резултат на решението на ЕС да забрани постепенно крушките с нажежена жичка.

Източник Вестник Дневник

Прочети още за , , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

2 коментара

  1. Таз година завод за светодиоди...

  2. Дано да потръгне!

Напиши коментар