Открито писмо до Ц. Цачева от бедния Северозапад

ОТКРИТО ПИСМО

от  Ирена  Александрова   – адвокат от град Видин
председател на „Видинска асоциация на хотелиерите
и ресторантьорите”


Почитаема ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,
От посещението Ви във Видин на 5 март 2011 г. излезе новина, че правителството възнамерява да изработи програма с краткосрочни и средносрочни задачи за стабилизиране на Северозапада, защото този район е  най-бедния в ЕС.

Тази припряна загриженост в настоящата изборна година все пак ни радва, защото сме отличени с внимание, макар и отзад-напред. Мисля си, че логично политиците получават властта за да реализират свои предварително обявени програми, а не обещават да изработят такива по-късно, когато идва време да излизат от властта.   Но и това е добре, защото България отдавна не е част от останалия предсказуем и демократично развиващ се  свят.

Вашата визита във Видин e конкретния повод за да се обърна към Вас като висш български политик, каквито Видин трудно го забелязват.  А на ден като днешния /8 март/ дистанцията между две жени и то с еднаква професия почти отсъства. Реалната причина е болния въпрос за Северозапада – което подозирам скоро ще се превърне в актуална тема в очертаващото се политическо словоблудство.

Певецът на Северозапада Йордан Радичков ни остави изречението „Няма по-прекрасен край от българския Северозапад” но писателите и учените в тази държава вече никой не ги чува. Както добре знаете,  защото и Вие сте от Северозапада, този регион особено в последните години е подложен на безпощаден геноцид и държавна дискриминация,  каквито не се помнят  от преди освобожденско време.

Сега за Северозапада се говори свободно и без притеснение като за ГЕТОТО НА БЪЛГАРИЯ, ЗА „РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД”, ЗА „СЕВЕРОЗАПАДНАЛА БЪЛГАРИЯ”. А с последното преброяване ще лъсне и горчивата истина, че населението на този регион почти се  е стопило. Затова и актуалните политици вече бягате  преди вятъра със спешни стратегии и програми – няма лошо, ако има кой да Ви повярва.

За нас, които все още сме тук, това е съдба, по-непоносима от най-страшната диагноза. Но някои все още упорстваме и  отказваме да напуснем своя роден  край, за да поемем към  Западна Европа или поне към софийските предградия.  Докога ли?

С надежда в сърцата на всеки четири години и ние като всички българи все чакаме да се случи голямата промяна и да се появят истинските народни водачи, които да наложат визията за модерна България. Имаме нужда да ги следваме, да бъдем част от нещо ново, от нещо трайно и достойно, за да се отсрамим  поне пред децата си.

Тази надежда е като пролетта – всеки път отново се възражда, защото така е устроен човекът – да очаква и да вярва, а политикът – да обещава. Така стана и на последните местни избори,когато във Видин спечели кандидатът на ГЕРБ, но ВМЕСТО ПРОМЯНА СЕ СЛУЧИ ПОДМЯНА.

От всичките пет области в Северозапада,  Видин е в най-тежко положение, което особено се влоши при управлението на ГЕРБ. За три години кметът Румен Видов и екипа му вместо да разрешат заварените тежки проблеми ги умножиха. Нима не знаете,

-           че градът е доведен до пълен финансов, инфраструктурен и културен колапс; 
-           че неразплатените задължения на общината към учебни и лечебни заведения се трупат главоломно;
-           че делата против общината за неизпълнени договори лавинообразно растат;
-           че огромните задължения към  местния бизнес го поставиха на колене в условията на безпрецедентна финансова криза;
-           че града е фактически недостъпен и непроходим поради окаяното състояние на пътната мрежа и градската среда;
-           че надлеза-основна пътна артерия на града е в продължаващ от години ремонт;
-           че местния туризъм или това, което е останало от него е стигнал точката на замръзване;
-           че антична Рациария продължава да се разграбва систематично и безнаказано и това продължава дори докато Ви пиша това писмо.

По логиката да гаси пожар с бензин, в пика на кризата община Видин изтегли през месец януари 2011 г. нов огромен кредит от 8.2 милиона лева, с който да  рефинансира с още по-голяма лихва предишен кредит и остатъка да използва за дейности, неизпълнени поради несъбрани приходи от предишните две години.  С този безумен акт на местната власт Видин затъна още по-дълбоко за години напред. Твърдя го, защото видинлии вече имаме опит с теглене на кредити в предизборна година – парите просто изчезват по неведоми пътища. А този път може и да не се реализира нито едно от обещанията във връзка с кредита, защото многобройните изнервени кредитори на общината ще приберат парите чрез запори и съдебни изпълнители.

Питам Ви защо, след като управлението на ГЕРБ във Видин доведе  общината  до състояние на БАНКРУТ, към  кмета няма и дума на упрек и той твърдо се ползва с партийната подкрепа въпреки провалената си репутация?  Понеже беше издигнат от Вашата партия като „доказан мениджър”, справедливо е да се даде категорична оценка и да бъде час по-скоро отзован според правилата и нормите на почтеността.

Но в политиката очевидно действат други правила, защото окрилени от липсата на партийна санкция, господинът и обкръжението му се ослушват за следващ мандат. Вече дори да се предложи различен кандидат – ГЕРБ е неразграничен от безобразията и съединен с хората, които носят отговорност за ужасното положение. А паметта на хората е малко по-дълга от тази на политиците!

Аз обаче вярвам, че Северозапада вече няма нужда от гръмки спасители. ТОЙ САМ ЩЕ СЕ ОРГАНИЗИРА И ЩЕ ИЗЛЪЧИ ОТ СВОЕТО ИЗМЪЧЕНО ГРАЖДАНСТВО И СИЛАТА, И ХОРАТА, СПОСОБНИ ДА ГО ПРОМЕНЯТ. С такъв публичен толеранс към дискредитираните партийни представители на местната власт  е очевидно, че ГЕРБ няма амбиция да бъде част от тази важна промяна.  Жалко за ГЕРБ!

Аз не мисля, че Видин и Северозапада ще припознаят своите рушители и съсипатели като бъдещи спасители, каквото и да говорите и да правите през следващите месеци. В книгата на книгите е казано: по делата им ще ги познаете.

Все пак и за това благодарим, защото след последното управление във Видин ние загубихме не само надеждите, но и илюзиите за една партийно оглавена промяна. Остана ни една единствена достойна цел – ДА СТАНЕМ ЧАСТ ОТ БОРБАТА ЗА ВЪЗХОДА НА СЕВЕРОЗАПАДА И ДА ОТДАДЕМ ВСИЧКИТЕ СИ СИЛИ ЗА ДА СПРЕМ НЕГОВАТА ИЗОЛАЦИЯ.

Защо ли?
Защото Видин и видинлии не заслужаваме такава съдба.
Защото Видин е ПЕРЛА В КОРОНАТА НА БЪЛГАРИЯ.

Защото сме синове и дъщери на гордите българи от този край, а земята тук е напоена цялата с кръвта на дедите ни, които знаят да превземат крепости, но не и да ги предават. Защото римската Бонония ни повелява, а славната ни история на древен старопрестолен град ни задължава да браним този уникален град, застанал на брега на Дунав като ВЕЧЕН СТРАЖ, какъвто е бил и отново ще бъде.  Докато я има  България.

Ето това ни е останало да браним и да почитаме. А то е по-силно от всичко. И няма цена .

08.03.2011 г.                            Адвокат Ирена Александрова

Източник 30 думи

И друго Отворено писмо от Северозапада 

Прочети още за , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. УВАЖАЕМА Адвокат Александрова,
    Г-жо Александрова не само гр. Видин е в това положение, цяла България ена това положение с изключение на столицата, която смея да нарека МАФИОТСКА столица. По цял свят държавите си имат МАФИА но само Българската мафия си има държава.
    Димитър Петков гр. Пазарджик

Напиши коментар