Проект "Популярен Северозапад"


Все повече университети в България, без значение легитимни или не, вече предлагат специалността “Туризъм”. Да си призная не знам какво точно се учи там. Вероятно челния опит на другите страни е изследван и интерпретиран подходящо в учебните програми и бъдещето на България, в лицето на нашите млади и напористи студенти, трескаво попива знания и опит от първа ръка. Сигурно е така.

Един по-внимателен поглед върху нашите туристически агенции обаче показва, че те не прилагат съвсем наученото. Ако си напраивите труда да се разходите виртуално из сайтовете им ще установите, че превес имат все популярни дестинации, за които се знае почти всичко и за което едва ли може да се научи нещо ново отивайки да ги видиш лично.

Друг е случая с екскурзии, при които туристите обикалят, като скиори от супер гигантски слалом дестинация след дестинация и град след град за отрицателно време. Още по-странно звучи, когато към такава обиколка се добавят атракции, като пазар в Мол Космос или Икеа-Солун. Толкова ли са се изчерпани идеите и толкова ли няма какво ново да се измисли?

Всъщност не се и налага. Историята на България и на всички народи пребивавали по тези земи е толкова богата и интересна, че не коства много усилия организирането на екскурзия, която да показва места, които да си заслужава да се видят и които са уникални в света. Артефакти дал господ, запазили са се. Това важи с пълна сила и за северозападна България. Има толкова много какво да се види, а не се поднася на хората в подходщята форма, която да ги привлече и да ги накара да оставят парите си именно там.

Но дори и това да не помогне има и друг вариант. Всички сме чували за подхода на нашите южни гръцки съседи, които измислят цели легенди само на базата на далечни и откъслечни слухове. Тези легенди са толкова доходоносни и ефективни, че човек може само да им завиди – хотели, атракции, ресторанти, сувенири, информационни материали и какво ли още не.

Наскоро научих, че и нашите европейски братя от Румъния също вървят по-този път. На 160 километра северно от Букурещ се намира град Брашов. Това е град с размерите нашите Варна и Пловдив. Любопитното е, че целия туристически бизнес в града се крепи на идеята за световно известния граф Дракула.

Ако се поразровите из Wikipedia, доколкото може да й се има доверие, ще видите че множество градове, местности и други са погрешно свързвани с името на Влад Дракула. Типичен пример за това е замъкът Бран, намиращ се близо до Брашов. Няма нито един източник, който да сочи, че Дракула е роден там, че е живял там или, че е бил владетел на крепостта Бран. Само в един източник се споменава, че князът веднъж е пренощувал там.

Но какво от това? Хората там са намерили добър начин да привличат туристи и именуват всичко там „Дракула”. Като започнеш от местни ястия, ракии и стигнеш до какво ли още не. А в Брашов има много какво да се види и без да се налага да се измислят истории, само че тогава кой би отишъл да ги види?
Северозападна България в това отношение е улесенена. Има такъв богат материал за туризъм, от всякакво естество, че не е нужно да се измисля каквото и да е. Само, че мъничко подправки няма ли да направят манджата още по-вкусна?

В тази връзка ви каним да участвате в нашата инициатива Проект "Популярен Северозапад" и да споделите с нас вашата история за северозападна България. Независимо дали е сто процента истинска, леко подправена или напълно измислена. Важното е да звучи разумно и правдоподобно. Кой знае, някой ден вашата история може да доведе много туристи на северозапад.
Вашите истории изпращайте на имейл i.love.nw.bg.@gmail.com или на групата ни във фейсбук Аз обичам Северозападна България. Ние от своя страна обещаваме да публикуваме най-интригуващите от тях.


Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар