Белоградчик ще прави пътищата до крепостта Калето

Общината в Белоградчик внесе проект в МРРБ, свързан с обновление на крепостта Калето, която се намира в самия град. С него се предвижда освен цялостно обновяване на историческата забележителност и изграждане на прилежаща инфраструктура и създаване на туристически атракции. Стойността на проекта е 5,7 млн. лв. За изпълнението се търси финансиране от Оперативна програма „Регионално развитие”.

Проектът е получил одобрение при първоначалното отсяване на разработки, свързани с развитието на туризма. Наречен е „Съхраняване на културно-историческото наследство и разнообразяване на туристическото предлагане”.

Обновлението на района започва с рехабилитация на трите улици, които водят към нея – „Цар Борис I”, „Цоло Тодоров” и „Петко Маринов”, с обща дължина 1320 метра. Освен нови настилки и тротоари те ще имат и ново осветление и паркинги. Следва консервация и реставрация на самите крепостни стени и изграждане на посетителски център с условия за наблюдение на светлинно-звуков спектакъл. В дворовете на крепостта ще бъдат изградени кътове за отдих с пейки, беседки, чешми и трибуни за наблюдение.

Историческата крепост Калето край Белоградчик е една от най-запазените у нас. Издигната е сред непристъпните скали, като част от тях са използвани за естествена преграда. Изградена е в късната античност за охрана на стратегическите пътища на Римската империя и е доизградена от българите. Използвана е като лятна резиденция на цар Иван Срацимир. През XVI век Калето е завладяна от турците, които два века по-късно я модернизират с помощта на френски и италиански инженери.

Те поставят амбразури на стените, които издигат до 10 метра височина. Има три самостоятелни двора, две главни порти, арсенали, 4 водохранилища, складове за зърно, мелници за сол и жито. Броят на защитниците и във военно време достигал 3000. За последен път като военно съоръжение е послужила през 1885 г. по време на Сръбско-българската война.

Автор Теменужка Илиева
Източник Вестник Строител

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар