Ученици изготвиха сайт за врачански музей

Интернет-страница на археологическите обекти в Регионален исторически музей - Враца изготвиха ученици от Природо-математическата гимназия в града. Осмокласниците Нико Митов и Божидар Златанов, заедно с ръководителя си Гергана Василева, представиха днес сайта /http://vratsa-regionalmuseum.eu/. Той описва врачанския музей и шест от находките. Страницата съдържа и новини, галерия, форум, както и регистрация в социалната мрежа "Фейсбук". Групата ученици работи заедно с уредника в „Най-нова история" Тихомир Машов.

„Удоволствие е, че младите хора активно се включват в нашите образователни програми, и при това с нещо стойностно, което ще се развива и занапред", каза директорът на музея Илия Стоянов.

В бъдеще учениците планират да направят 3D модел на обектите. Основната идея е, посетителят да се чувства като част от средата, да може да се движи напред, което е сравнително трудно, допълни преподавателят Гергана Василева.

Учениците са спечелили 5-о място с този проект на Третото национално състезание по информационни технологии, проведено в Благоевград.

Всички присъстващи се обединиха ооколо най-важното - че по този начин се популяризират откритията на врачанския исторически музей.

Идеята беше покрепена и от археологът Георги Ганецовски, който се зарадва от подобен интерес сред подрастващите. Той се надява знанията да се приложат и на практика, децата да се докоснат до миналото по време на археологически разкопки.

Източник dariknews.bg

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар