Камено поле стана интернационално

Камено поле е селото от Северозпадна България, което първо празнува в началото на годината събора си. По традиция празникът се отбелязва всяка година на 22 март, но този път е изместен с една седмица назад, заради работната събота от миналата седмица. Още при влизането си в селото оставаме приятно учудени от пътната настилка – подновена и без нито една дупка. Ремонтът на пътя обаче е може би единственото, което селото и жителите му са спечелили от изборите, споделя кметицата на Камено поле Цветелина Ботева, и ни разказва историята на населеното място.

А тя е безспорно впечатляваща – според някои изследователи разположеното между Мездра и Червен бряг село датира от около 40 000 години, което му отрежда място сред най-старите поселища в цял свят. От древни времена е пазарен център. В днешни дни Камено поле е селото с най-много жители на територията на община Роман - над 750 човека. В центъра му пък се издига една от най-старите църкви, построена още преди 1865 година. „С много усилия и средства успяхме да отремонтираме храма, да подновим иконописите и се гордеем с нашата църква, която е от толкова древни времена”, разказва кметицата.

От нея разбираме още, че жителите на Камено поле са се занимавали предимно с търговия, земеделие и животновъдство. Преди много години е имало лоша година, добитъкът измрял и хората решили да се изселят от селото. Така над 30 семейства отиват да живеят в село Галово, община Оряхово. След време повечето от тях се върнали отново в родното си село, други създали семейства и се заселили трайно в Галово, но и до ден днешен на събора на Камено поле идват гости от Галово, разказва кметицата. И тази година се очакват много земляци да дойдат на празника на селото, за да се видят със своите приятели, близки и роднини.

„Това е най-големият празник за хората от Камено поле. Всеки прави събор, всяка къща посреща гости”, споделя още местният първенец. В селото имат идея да се направи една земляшка стреща, на която да дойдат всички жители на Камено поле, които сега живеят в страната и чужбина, защото и до ден днешен всеки помага с каквото може на селото.

Освен на преселниците от Галово, които винаги се връщат в родното си Камено поле, местните се радват и на задгранично внимание. От 3-4 години доста чужденци посещават селото, немалко от тях купуват имот и се заселват там. Така на събора, който беше на 26 и 27 март, на мегдана редом с местните можеха да се видят и англичани, японец, холандци, германци, руснаци. Първите заселници от чужбина са англичани. Купуват две къщи в селото, ремонтират ги и остават да си живеят тук, в това красиво място. Преди една година кметицата разбира, че в селото къща е купил и Ян Дзъ от Япония. „Той плаща вече данъци при нас. Имаме и евреин, двама руснаци, германци и холандци. Голям интерес има и сред австрийци. Сега те изучават селото и също искат да купуват къщи тук”, радва се Цветелина Ботева.

В селото има и училище - „Св. св. Кирил и Методий”. В него се обучават 73 ученика, като сред тях има и деца от Кунино и Долна Бешовица. Функционира и детската градина, в която се възпитават 18 малчугани. През 50-те години на 20 век, в селото с доброволен труд на жителите се построява и читалище „Просвета”. Едно от нещата, с които Камено поле е известно, са биволите. Селото е второто в Северозападна България, в което този вид животни е запазен и жителите продължават да ги отглеждат. „Над 350 бивола има в селото. Особено впечатлени от тях са японците, които искат да ги изучават и изследват, защото това са защитен и изчезващ вид животни”, казва още кметицата.

Едно от най-уникалните забележителности на селото обаче остава природата. Край селото има неизследвани още карстови пещери, чиято тайна примамва туристи и пещерняци не само от страната, но и от чужбина. „Искаме да се реализира проект за туристическа пътека. По нея ще се стига до каньона на река Хърченска, която преминава край селото. Природата е уникална, сравняват нашия каньон с този в САЩ, Колорадо /Гранд каньон, бел ред./. в Хърченския каньон има интересни скални образувания и форми, които само природата може да сътвори”, казва още Ботева. Най-уникалните форми сред тях са Куклите и каменния мост. Един от проблемите, с които Камено поле вече се е справил, е ремонтирането на моста. Преди години той се беше срутил, заради което част от селото остана без връзка със света. След отпускането на средства съоржението над реката беше ремонтирано и подсилено, и по него вече се преминава без риск.

Основен и до момента нерешен проблем за хората в селото е безработицата. Каменополци се прехранват предимно с животновъдство, искат района да се съживи и да има икномика. Затова и с нетърпение очакват изграждането на ветроенергиен парк, който ще даде препитание на поне 60 - 70 човека. Засега този момент е още далеч, безработните са много, но и тази година, въпреки трудностите, жителите на село Камено поле се събраха на богати софри, на раздумка с приятели и роднини, съседи и близки и заедно срещнаха поредния събор на селото.

Източник Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар