Музей на файтоните във Враца

Славата на врачанските файтони с гумени колела идва при нас още от края на 19-ти век. За тях разказва музеят на файтона във Враца, който пази оригинални модели от знаменитата навремето коларница на фабриканта Мито Орозов.

Мито Орозов е самоук коларо-железар, който открил тайната на бързоходните файтони и различни други превозни средства с животинска тяга. През 1897 г. той повел цял керван от експонати за първото Пловдивско изложение, където получил златен медал. Дотам возилата минали през Арабаконак на собствен ход и след панаира били веднага разпродадени. Цяла България заговорила за врачанските чудни файтони.

Легендите разказват как на Балканското изложение в Лондон през 1906 г. Орозов пак взима златен медал и получава оферта от Хенри Форд да прави каросерии за автомобилите му. Съдружието обаче не се осъществило и Враца не могла да стане втори Детройт.

За съжаление днес врачанските файтони са останали само в музея. С помощта на местни майстори по запазени оригинални чертежи ще се възстанови старата слава на града. Има идея няколко кабриолета да се движат по улиците като туристическа атракция.

Източник TV7

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар