Млада царица трови господаря на Белоградчик

Историята на белия град под червените скали е неразривно свързана с историята на целия български Северозапад. А през второто ни царство той е пример за феодален сепаратизъм и след смъртта на цар Иван Асен II през 1241 г. над белоградчишката крепост се веят знамената на най-различни владетели.

Без съмнение най-екзотичният от тях е Яков Светослав, владял Северозапада в средата на ХIII век. Той е потомък на киевските велики князе и баджанак на цар Константин Тих. Но явно е искал и неговия престол. Защото заговорничи с византийския император Йоан IV Ласкарис, сече собствени монети и се титулува "деспот цар".

Изплашена от неговите амбиции, търновската царица Мария, която де факто управлява от името на болнавия си съпруг Константин Тих, го осиновява, а той тържествено се заклева, че ще остави трона на малолетния й син Михаил. Но явно му няма доверие, защото за по-сигурно го отравя.

За всичко това и за другите брачни и династични интриги на средновековните владетели на Белоградчик разказва най-новата книга на "Стандарт" - "Тайните на Белоградчик". Тя е част от култовата поредица "Чудесата на България" и ще е на вестникарските сергии в събота, 9 април.

Константин Събчев
Източник Вестник Стандарт

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар