Eто защо във Враца гарга не каца

По случай международния ден на шегата 1 април врачанският архив отпечата вестник, в който стари документи на града разкриват защо във Враца гарга не каца. Според краеведа Весела Пелова този израз не е получил популярност само заради симпатичната си рима, а има своята конкретна история. Това че Враца е градът, в който гарга не каца, е отразено в архивните документи.

Данните сочат, че през 1926 година правителството задължава всеки гражданин от мъжки пол между 12 и 45 години да унищожи определен брой гарги. За неизпълнението на това постановление дори била предвидена глоба от 2 000 лв. Министърът на земеделието Иван Багрянов, не чул тогава за никакви теории за екоравновесието, издигнал апела да се започне борба с вредните птици. Врачани се оказали твърде усърдни в изпълнението на тази идея и така били убити стотици гарги, свраки и чавки в региона.

В същата 1926 година вестник „Утро” отбелязва „,успехите” на врачани в борбата срещу пернатите вредители и оттогава датира и изразът: „Враца, където гарга не каца!”. За крилатото му разпространение допринесла много и удачната рима.
Вестник „Утро” проявява тогава чувство за хумор, като разкрива всъщност, че във Враца гарга не каца, защото среща много голяма конкуренция.Източник chudesa.net и bTV

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Напротив! Стар лаф при врачаните, а и не само при тях е, че: " Във Враца гарга не каца, защото софиянците са ги изяли".

Напиши коментар