Рашов дол е лобното място на 12 оцелели от връх Вола

Повече от 30 години край мездренското село Люти брод, в местността Рашов дол, се провежда възстановка на последните боеве на оцелелите бунтовници от четата на Христо Ботев. И тази година десетки жители от градчета и села от Искърското дефиле, Враца и София се изкачиха по тясната планинска пътека, за да станат свидетели на пресъздаването на геройството на въстаниците.

Панихида в памет на загиналите 12 ботеви четници отслужи отец Николай. Официални гости бяха заместник-кметът на Мездра Генади Събков, кметове на населени места от Искърското дефиле, уредникът на комплекс “Ботев път” във Враца Росица Кузманова. Свещеникът прочете имената на загиналите в Рашов дол – Георги Апостолов, Антон Македончето, Ганчо Стоянов, Филип, Андрей, Георги, Никола, Димитър, Гаврил, Нинчо, Петко Цолов, Герго Кьопчев и две овчарчета от Люти брод. Историята мълчи за фамилните имена на някои от четниците, но поколенията помнят героизма им.

“Всяка година нашият народ тръгва към паметниците и лобните места на падналите в бой за свобода, за да изрази своята почит и признателност, да даде равносметка на извървения път. Като завършек на Априлското въстание и битките срещу отоманското робство, тръгна и легендарната Ботева чета. От Козлодуй до Вола тя води непрестанни сражения, събужда раята и крачи към своето безсмъртие.
И в нашия Врачански балкан спря да тупти най-преданото и прекрасно сърце, на най-вдъхновения певец на революцията - Христо Ботев. В тези героични и страшни дни на 1876 г. целият Искърски край се готви с кръвта си да впише героичната летопис на Априлското въстание. Последните гърмежи срещу турското робство са изстреляни от това историческо място – Рашов дол”, каза в словото си кметът на Люти брод Иван Коцев, който е основен организатор на честването.

След като Христо Ботев е застрелян на Вола, оцелелите четници решават да преминат Искъра при Люти брод и оттам да поемат из дебрите на Стара планина. С първите лъчи на утрото на 3 юни 1876 г. въстаниците, които са близо до природния феномен Ритлите и кошарата, смятат все още, че могат да намерят спасителния брод към свободата. Но след неравен бой загиват 12 четника начело с Георги Апостолов, един от помощниците на Войводата. С горещата си кръв тук, в Рашов дол, те отбелязват епилога на Ботевата епопея, завършека на една героична летопис.

Турците отсичат главите, забучват ги на колове и тръгват по селата, за да всяват ужас и страх. Но в село Скравена се намират достойни българи, които откупват главите на въстаниците. И там е извършено най-тъжното погребение в България. Жени измиват главите на бунтовниците, увиват ги в бяло домашно платно, запалват им свещи и ги погребват като свои родни чеда. Турците гледат слисани и занемели този свещен обряд. Те са ужасени, защото тези, които почитат своите герои, белия цвят и светлината, не могат повече да бъдат роби.

Тържествен концерт, посветен на 135-годишнина от подвига на Ботев и загиналите за свободата, изнесоха женският народен хор и детското студио за художествено слово към читалище “Колката” в Люти брод. След това беше извършена възстановка на сражението. 66-годишната Мария Менкева участва в пресъздаването за 20-и път. Понякога пропускала, но започнала още от дете, когато играла ролята на едно от овчарчетата. Сега влиза в ролята на жената на овчаря, в който се превъплъщава 62-годишният Тодор Иванов. 8-годишният Николай Якимов за първи път играе ролята на овчарче.

Балканът се разтресе от гърмежите на пушките и десетки потресени и същевременно възхитени зрители станаха свидетели на героизма в паметната битка преди 135 години. “Винаги ще помним тези събития и загиналите за нашата свобода, винаги ще ги носим в сърцата си, защото “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира”, каза Иван Коцев.

Вестник Конкурент

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. Тая Росица Кузманова каква е , че е все официален гост - директор ли е, началник ли е , ръководител или уредник е. Питам в Общината няма такъв директор, началник и ръководител. Била шеф напът. Де се е чуло и видяло такова животно, бе!

Напиши коментар