Френска група играе на Лазурния бряг танците на монтанския ансамбъл “ПЪСТРИНА”

Твърдението “Нашият фолклорен ансамбъл спечели нови приятели на България” се е превърнало в клише. Да! То е изтъркано от употреба, но не е куха фраза. Това доказва концертът на танцова група “Folk'arts d'ici et d'ailleurs” («Фолклорното изкуство тук и другаде») от Ла Гард - родното място на Жерар Филип, прочут с ролята на Фанфан Лалето. Градчето е неразделна част от агломерацията на Тулон - най-важният френски пристанищен град с най-голямата военноморска база и най-големите корабостроителни заводи в Средиземноморието.

Запленени от изпълненията на гостувалия там ансамбъл “Пъстрина”, танцьорите от Ла Гард направиха спектакъл, включващ български народни танци. Френските самодейци изпълниха пред близо 700 зрители композицията, пресъздаваща трогателната история на техен сънародник. Тя разказва за неговото участие във военен поход в Средизамноморието. Оттам – през Черно море капитанът попадна в България. Очарован е от красотата на природата и колорита на фолклора ни. Влюбва се в гиздава нашенка. Сюжетът на определено напомня на дебютния спектакъл на ансамбъл “Българе”. Идеята и постановката на танца обаче е на Паскал Романо от Ла Гард, който не е гледал танцовата постановка на Христо Иванов.

Традиционното посрещане с хляб и сол в началото на танца на “Folk'arts d'ici et d'ailleurs”, е взаимствано от композиция на Първан Първанов, с която започват често концертите на “Пъстрина”. После то прелива в шопски, граовски, тракийски и пирински танци, изпълнени в автентични български носии. “Да, разбрал съм, че покрай Черно море, където акостира корабът на моя герой, не се играят танци от Софийското поле, но спектакълът ни е изкуство, а не урок по география на България. Той не претендира за научна достоверност, а целта ни е да покажем на френската публика красотата на българския фолклор. На нас най-много ни харесаха темпераментните шопски танци, затова избрахме като начало да започнем българския си репертоар с тях. Овациите на публикатани показват, че и тя ги е харесала ” - разказва ръководителят на френската група Паскал Романо. Той е благодарен на хореографа на “Пъстрина” Първан Първанов, че му предостави записи на концерти на ансамбъла към НЧ “Разум 1883” и музиката на танците. “Без неговата помощ, ние нямаше да пожънем този голям успех!” - убеден е 34-годишният французин.

Паскал Романо бе водач на ансамбъл “Пъстрина” по време на участието му в международния фестивал "Couleurs du monde” (“Цветовете на света”) в Тулон в края на юли 2007-ма. Треньор по спортна гимнастика и самодеец в танцовия ансамбъл на Прованс, Паскал без проблем научи правото хоро още по време на гастрола на нашите игрохорци във Франция. В последствие гостува няколко пъти на приятелите си в Монтана. Посети уъркшоп за чужденци по време на фолкорния събор в Копривщица през 2010 и поръча национални носии в пловдивска фирма. Миналото лято Паскал потърси подкрепа от Първан Първанов за осъществяване на амбициозния си замисъл – да създаде българска танцова композиция с 40 френски самодейци.

Десетима от членовете на френската танцова група ще пристигнат това лято в Монтана, за да взимат от Първан Първанов уроци по български народни танци. Приятелите им от “Пъстрина” обещават да направят лятото им незабравимо.


Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар