Турлашки събор под надслов „Када кум прасе и ти вречу” се провежда в Чупрене

Ежегоден турлашки събор се провежда в Чупрене под надслов „Када кум прасе и ти вречу”. Идеята за събора се възражда през 2005/2006 г, когато от общината са кандидатствали с проект пред Министерство на културата. Той не е бил одобрен тогава и така идеята се преражда в реалност въпреки липсата на финансиране. Средства са били отделяни от бюджета на читалището. Това каза за радио “Фокус”- Видин Венеция Рандгеловска, секретар на читалище „Христо Ботев” в селото.

С помощта на община Чупрене през 2006 г. е организиран първият турлашки фолклорен събор с покана до всички колективи от турлашкия край. "Това са пограничните села Стакевци, Салаш, Чупрене, Горни и Долни Лом, Чипровци, Превала, Бели мел. Така с няколко състава проведохме тогава първия ни събор", каза секретарят на читалището. Самият девиз на събора е турлашки и означава, че когато кумът винаги обещава на сватбата, че ще даде това и онова, младото семейство трябва да е готово да приеме подаръка веднага, в случай че кумът се откаже.

Тя разказа още, че турлаците се отличават от другия фолклор с типичния си говор. „Имаме характерни колоритни обичаи и говор. В много от турлашките читалища тези обичаи и сега се правят. Имаме типични турлашки песни и носии. Турлаците са белодрешковци и по това се отличаваме от другите. Дори и в днешни дни се прави баене срещу уроки, цървенка. За уроки се гасят въглени в самодивска паничка със самодивска лъжичка и се изричат специфични думи. За цървенка пък баенето се прави с перо от гъска”, разкри тайните на турлаците Рандгеловска.

На събора ще се представи един обичай от село Долни лом - еремия, а читалището в Чупрене и Превала ще представят и хумор с люти клетви, които са използвали едно време.

На събитието участват 26 състава от цялата страна. Във фолклорната програма има състави от Плевенско, от Княжевац, съседна Сърбия, където има учредено турлашко дружество. Ще бъдат представени танци, песни и хумор. Участие ще вземат още състави от Вълчедръм, Чупрене, Железна, Антимово, Каменна Рикса, Кула, Търняне, Дунавци, Долно Белотинци, Превала, Сланотрън, Кутово, Гара Орешец, Капитановци, Винище, Извор, Макреш, Кошава, Воднянци, Стакевци, Покрайна, Долни Лом Салаш, Горни Лом. Предвиден е и празничен концерт.

Яна ГЪРКОВА
Информационна агенция Фокус

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар