Международ​ен фолклорен фестивал - Монтана

Танцови формации от 5 държави ще участват в Шестия международен фолклорен фестивал, посветен на Празника на Монтана Свети Дух. Той започва в 19 ч. в неделя - 12 юни, на площад “Жеравица”. До 16 юни артистичните гости на града ни ще пеят и танцуват на откритата сцената пред Паметника на Септемврийци, а при дъждовно време – в Драматичния театър. Те ще изнесат концерти и в съседни населени места.

Ежегодно фестивала разширява географията си. За пръв път на централния площад в Монтана ще се представят формации от Албания, от Босна и Херцеговина, от Молдова и Черна гора. Ансамбълът от Познан пък е втората полска група, която участва във фестивала.

По утвърдена традиция, кметът на Община Монтана Златко Живков ще открие фестивала. В програмата на първата вечер ще се изявяват всички гостуващи формации. Тъй като народното творчество на отделните нации е неповторимо и различно, но уникално и равноценно, те ще се представят по азбучен ред на държавите, които представляват. Началото на фестивалната програма ще даде „Тингуит е Елбасанит” от от 120-хилядния едноименен град в Албания. Зедно с танцьорите и певците тук пристигна и г-н Нико Михали – президент на албанската секция на ЦИОФФ – организацията за фолклорни фестивали към ЮНЕСКО.

Един от най-добрите състави в бивша Югославия и е най-силната младежка формация в Босна и Херцеговина в момента - ансамбъл ”Веселин Маслеша” от Баня Лука ще представи фолклорното богатство на своята родина.

С песните и танците на група “Опинкуца” от Кишинев публиката ще се докосне до народното творчество на цяла Молдова, чиято етническа територия в момента се намира на територията на 2 държави – едноименната бивша съветска република и Румъния.

Студентите от Университета по физическо възпитание в Познан – Полша, ще покажат на монтанска сцена автентични народни песни, танци, игри, инструменти, костюми от различни краища на страната, запазвайки специфичните характеристики на всеки регион.

От китното градче Рожайе в Черна Гора пристига един млад състав, който въпреки че съществува от 2003-та вече е записал в торческата си биография награди от международни фестивали.

Водещ на откриването на VІ международен фолклорен фестивал – Монтана 2011, ще бъде Иван Димитров.

Групите от фестивала ще участват на 13 юни – Свети дух, Ден на Монтана и празничния концерт на пл. “Жеравица”. Той ще започне в 10 ч. в понеделник.


Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар