Северозападът е първенец с проектите

Около 3 000 са подадените заявления до държавен фонд „Земеделие” по програмата за развитие на селските райони в Северозападна България, съобщиха от земеделското министерство. Над 2 000 от тях вече са одобрени. По 1 500 проекта са сключени и договори.

Може да се каже, че Северозападна и Централна България са първенци по подадени и усвоени проекти. Общата сума по сключените договори в двата региона е 349 486 000 лева.

Интерес към програмите проявяват най-вече производителите, занимаващи се с отглеждане на животни и преработка на мляко. Над 50% от произведеното у нас мляко вече отговаря на европейските изисквания. Повече от 2 600 ферми в България покриват на 100% нормативите на Европейския съюз и влизат в първа категория. Други над 800 ферми покриват 90% изискванията и попадат във втора категория. Тези ферми са в период на подобряване и на изчакване на резултатите от лабораторни анализи за качеството на млякото.

Фермите на производители, които са започнали инвестиция за преструктуриране, няма да бъдат затваряни дори ако за момента не отговарят на критериите, добавят от земеделското министерство. Земеделските стопани трябва да кандидатстват по мярката за модернизиране на стопанствата, за да изпълнят изискванията и да могат да продават продукцията си и след 1 януари 2012 г.

Вестник Конкурент

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар