КАДА КУМ ПРАСЕ И ТИ ВРЕЧУ

Да покаже колорита на обичаите, носиите, благословиите, песните и танците от този край е и целта на турлашкия фолклорен събор “КАДА КУМ ПРАСЕ И ТИ ВРЕЧУ”, тазгодишното издание на който бе шестото поред в Община Чупрене.

Началото е поставено през 2006 година, когато участие в събора взимат колективи от 7 читалища от общините Чупрене, Белоградчик и Чипровци. През 2007 година за участие общината кани турлаците от Зайчар. Броят на участниците расте с всяка следваща година, а заедно с това нараства и интересът към турлашкия фолклор.

На 18 юни над 300 души се събраха, за да участват в събора. И въпреки че отдавна е отминало времето на многобагрените вълненици и престилки, на шарените чорапи и везаните ризи, на седенките и баенетата, както е отминал и животът, който ги е създал, в рамките на един ден самодейни състави успяха да върнат гостите на Чупрене във времето на своите предци и да накарат всички да се докоснат уникално богатство, създадено от турлакът. Така вече шеста поредна година юни се превръща в истински празник на Чупрене. Празник, очакван с нетърпение от мало и големо.

В тазгодишния събор участие взеха самодейни колективи от читалищата в селата Вълчедръм, Чупрене, Железна, Антимово, Каменна Рикса, Кула, Търняне, Дунавци, Койнаре, Долно Белотинци, Превала, Сланотрън, Кутово, Гара Орешец, Капитановци, Винище, Извор, Макреш, Кошава, Воднянци, Стакевци, Покрайна, Долни Лом, Салаш, Горни Лом, Княжевац (Сърбия).

По традиция съборът бе открит с Антимовската духова музика, изложба базар на плетива на една и две куки, занаятчийски предмети, сувенири, изработени от природни материали, обредни хлябове и традиционни ястия типични за турлашкия край.

За доброто настроение се погрижиха и Поли Паскова и Здравко Мандаджиев. По стар български обичай всички участници излязоха на площада, за да се хванат на хорото под звуците музиката. Кметът на Община Чупрене Ваньо Костин изненада всички присъстващи с празнична заря.

Вестник НИЕ

Снимки от събитието

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар