Видин пази сребърния кръст на Антим Първи

Уникална църковна утвар и лични вещи на първия български екзарх Антим I се съхраняват във Видинската митрополия. Това съобщи Величкият епископ Сионий. Иконите, църковната утвар, нагръдниците, кандилата предстои да станат част от голяма сбирка за бъдещия църковен музей на Видинската митрополия, за да може всеки българин да се докосне до вещите, ползвани от първия български екзарх Антим I.

Екзарх Антим I, духовен водач и председател на Учредителното Народно събрание, е погребан във Видин. На 16 септември 1934 г. официално в присъствието на целия български епископат цар Борис III, принц Кирил, министри, представители на национални комитети и дружества, много граждани е открит мавзолеят паметник на Антим I. Дълга е историята на съграждането на мавзолея, в който почиват тленните останки на първия български екзарх. След кончината му на 1 декември 1888 г. Антим I е погребан с подобаваща за сана и заслугите му към българската държава, народа и православната ни църква церемония в старата черква “Св. Николай” във Видин, разказва Величкият епископ Сионий, изследовател на делото и живота на екзарх Антим I.

Видинският митрополит Неофит е този, който настоява за издигане на “един съответен на първосветителя паметник”. Затова митрополитът моли Светия синод за финансова подкрепа, като предполага, че 10-15 хиляди лева ще стигнат да се построи “нещо здраво и хубаво”. През 1923 г. Светият синод решава да основе при Св. Видинска митрополия фонд за въздигане на паметник на първия български екзарх Антим върху гроба на починалия във Видин. Достатъчно пари за започване на строителството са събрани едва през 1927 г.

Търгът за изграждането на мавзолея паметник е спечелен от предприемача от София Асен Аврамов.

През 1928 г. мавзолеят е съграден, но не е довършено вътрешното му оформление. Окончателно е завършен през 1934 г., изографисан е и е с поставена вътре каменна фигура на Антим I, изработена от скулптора Иван Дудулов. Днес мавзолеят паметник е част от един от най-красивите архитектурни и исторически комплекси във Видин.

Особено интересни са два уникални кръста, ползвани от екзарха. Единият е подарен на Антим I от цариградските българи в далечната 1872 година, когато той става български екзарх. Съхранява се и до днес в своята оригинална кутия и е истинско произведение на ювелирното изкуство. Той е сребърен, гравиран и на него има 14 смарагда и 7 рубина.

Възхита предизвиква и другият нагръден кръст, ползван от екзарх Антим I, който също е сребърен и е инкрустиран с 8 аметиста и десетки цирконии. Нагръдния кръст екзархът подарява през 1875 г. на Величкия епископ Партений, когато той става Софийски митрополит. Днес се съхранява във Видинската митрополия. Нагръдниците, ползвани от Антим Първи, които грижливо се пазят, са три – един всекидневен и два великденски. Те са част от архиерейското облечение и са уникални и скъпоценни с прецизната изработка на цариградските везбари.

Всекидневният нагръдник е извезан със сърмени конци и е обшит с 16 рубина, 12 смарагда и десетки цирконии. Уникални извезани сцени на Възкресението Христово отличават двата великденски нагръдника, които също ще станат част от музейната експозиция. Четири метра е дължината на т.нар. Велик омофор, ползван от екзарх Антим I, във времето, когато е български екзарх и като митрополит видински. Името му е извезано със сърмени конци и на него са изобразени четиримата евангелисти. В митрополията редом с Великия омофор се съхранява и т.нар. Малък, на който също е извезано името на екзарха.

Вестник Монитор

Прочети още за , , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар