Спортист - Видима (снимки и видео)

Малко предистория

Сложният начин на провеждане на първенствата по футбол на България, през този сезон, изправи отборите на Спортист Своге и Видима Раковски Севлиево в директен спор за последното вакантно място в А група. Ако се опише как точно се стигна до този мач статията ще стане може би два пъти по-голяма. Вярвам, че спортните фенове са наясно, затова оставяме тези обяснения за друг път.

Стадион Христо Ботев, Враца

Срещата се изигра на неутралния стадион в град Враца – Христо Ботев. Неутрален е силно казано, защото Своге е много по-близо до Враца, отколкото Севлиево. Това обаче не беше използвано по най-добрия начин от феновете на Спортист и предимството им в брой над привържениците на Видима беше само 2:1.

Стадион Христо Ботев е стадионът на местния Ботев Враца, който си спечели място в А група и към момента се готви за турне в Бразилия по личната покана на новия президент Дилма Русев. Стадионът е добре подреден, целият в клубните цветове зелено и червено. Честно казано всичко си му е наред и когато бъдат сложени седалки и на секторите зад вратите ще стане истинско бижу за българските стандарти.

Приятно впечатление прави големия паркинг за автомобили и пешеходната алея на път към стадиона.

Феновете

Както споменах по-горе предимството беше на страната на Свогенци, но имаше какво още да се желае. И двата отбора имаха агитки с относително равна големина и звучност. Трябва да се отдаде заслуженото на агитката на Видима, която подкрепяше отбора през всички 120 минути на срещата, докато момчетата от Своге „изиграха” козовете си през първата част до края на мача се чуваха доста по-рядко.

Интересно беше поведението на местните жители от Враца, които бяха дошли да наблюдават срещата. В медиите изтече информация, че са подкрепяли севлиевци, заради трите загуби на любимия им Ботев от Своге през изминалия шампионат на западната Б група. Мога да кажа, че това не е отговаря на истината и врачани подкрепяха Спортист при всяка интересна ситуация.

Първото полувреме

То мина изцяло с надмощие на Спортист. През по-голямата част от времето се изграеше пред вратата на Видима и съвсем логично падна и гол в нея някъде към 36-тата минута и така Спортист поведе с 1-0. Жегата на стадиона беше доста сериозна и затова се наложи кратка почивка в средата на полувремето за разхлаждане на футболистите.

Второто полувреме

Първите 20 минути на второто полувреме бяха за Видима. Указанията на техния треньор явно са били правилни и Видима заигра много правилно и методично, но така и не падна гол. Напротив, впоследствие Своге имаше 2 чисти положения, в който техни нападатели оставаха сами срещу вратаря, но гол за съжаление нямаше.

Така чаканият втори гол падна във вратата не на Видима, а на Своге от дузпа и така мачът се запъти към

Продълженията

Учудващо темпото беше високо, въпреки жегата и странното време от футболния сезон през който се игра този бараж. Повечето отбори вече започнаха подготовката за новия сезон и все още не са натрупали нужната физическа издържливост. Въпреки това Видима и Спортист потичаха здраво. Може би защото не са и излизали в почивка, но затова следва да благодарим на БФС и регламентите му за баражите.

Спорно беше решението на съдията Ахмед Ахмед да даде втори жълт картон на играч на Своге за нарушение, за което той имаше същото толкова вина колкото и колегата си от Севлиево. Двамата тичаха един към друг и се удариха челно в класически хокиен стил. Двама се строполиха на земята и никой на стадиона не разбра защо беше вдигнат картон на играча от Своге.

Момчетата от Своге се раздадоха до край и по нищо не пролича, че са с човек по-малко. Даже имаха не малко шансове до края на мача. Така не се стигна до нов гол и последното свободно място в А група трябваше да се реши чрез

Дузпи

Кулминацията на двубоя. Беше наистина напрегнато и много интересно. Първи пропуск направиха от Своге, след като удар на техен играч срещна напречната греда.

Втори пропуск – този път вратаря на Видима изби. Преди това вратарят на Своге беше избил един удар, но топка отиде в страничната греда и от там... в мрежата. За да бъде драмата пълна това упражнение беше повторено пак в края, но този път в другия ъгъл!

Последваха по една спасена дузпа от двамата вратари и така след 3-4 Видима запази мястото си в А група.

За протокола
Спортист Годжев, Тодоров, Б. Илиев, Л. Младенов, Мутафов, Лаков (87-Васев), П. Василев, Стоев, Борисов, Атанасов (69-Валентинов), Георгиев (107-Райчев)
Старши треньор: Валери Дамянов

Видима И. Василев, Скерлев (46-Ашимов), Ст. Иванов, Траянов, Щърков, Стойчев, Господинов, Игнатов (73-Вуядинов), Русев, Владимиров (65-Андонов), А. Иванов
Старш треньор: Костадин Ангелов

Снимки


Видео

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар