Проект „Ромски Ментори”

На 27 юни 2011 г. от 14:30 ч. пред Общински младежки дом – Монтана, ще се състои официалното откриване на изложба на творбите на децата от групите, включени в проекта „Ромски Ментори”. След като бъде представена експозицията, заключителното културно събитие по проекта ще продължи с концерт-спектакъл. В него ще участват млади таланти от 13 населени места. Те ще пеят, танцуват и рецитират близо 2 часа на сцената на Младежкия дом.

„Ромски ментори” е международен проект, финансиран от институт „Отворено общество” – Будапеща. Той се осъществява едновременно в България, Македония, Унгария, Словакия и Румъния. Проектът стартира преди 2 г. в нашата страна. Фондация „Ресурсен Център ШАМ” – Монтана, е определена от институт „Отворено общество” – Будапеща, за партньор и изпълнител на заложените дейности на територията на Република България.

В тях са включени 13 училищни групи от 13 населени места с висок процент ромско население: Видин, с. Якимово, с. Гложене, Лом, Монтана, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Берковица, Лехчево, Вършец, Пазарджик, Кюстендил. Общият брой децата, участващи в проекта е 260. Преобладаващата част от тях са от ромски произход.

Целта на проекта „Ромски ментори” е да насърчи междукултурното общуване и толерантност в българските училища - мястото, на което нашите деца прекарват голямата част от времето си. Дейностите на проекта включват популяризиране на ромската култура, история и традиции в училищни групи със смесен състав. Тази задача е поверена на доказани ромски експерти.

Чрез личния си пример те показват модела на успелите роми. В качеството си на наставници и съветници, стимулират самочувствието, личностното израстване и таланта на ромските деца в групата и подпомагат процеса на опознаване, приемственост и приятелства между подрастващите.

За повече информация:
Петър Борисов
Ръководител на проекта
Фондация Ресурсен Център ШАМ
Монтана
0885 74 28 96
sham@gbg.bg

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

1 коментара

  1. супер!Монтана става центъра на света!

Напиши коментар