Международeн фолклорен фестивал на публиката в Монтана - 14/06/2011

В третата вечер на Международния фолклорен фестивал на публиката в Монтана й предстои среща фолклорна танцова група “Опинкуца” от Кишинев – Молдова, и представителен танцов ансамбъл “Младост” - Монтана. Концертът на двете формации ще започне в 19 ч. на пл. “Жеравица”.

Гостуващата група “Опинкуца” е създадена от хореографа Мария Лупу през 1990. Формацията носи името на традиционната обувка на молдавските селяни, добре позната и на нас като опинка. Формацията изпълнява автентичен и стилизиран фолклор. Репертоарът й включва песни и танци от различни региони на страната, традиционни детски игри, възстановка на аграрни, сватбени и семейни ритуали. Акомпанира малък оркестър. Един от музикантите имитира на панфлейта уникалните песни на птиците. Лауреат е на много фестивали в Молдова и зад граница. Групата е участвала във фестивали в Румъния, България, Македония, Украйна, Полша, Беларус, Латвия, Чехия, Холандия, Германия, Хърватска, Франция.

Участието на възпитаниците на Геновева и Стоян Стоянови в сборния концерт от фестивалната програма ще е своеобразна увертюра към честването на 35-тата годишнина от създаването на ансамбъл “Младост”. То ще се състои на 25 юни от 18 ч. в Драматичен театър – Монтана.

Групите, участващи в VІ Международен фолклорен фестивал – Монтана 2011 г., днес ще имат концерти в Белоградчик и в села от общината.


Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар