VІ международен фолклорен фестивал – Монтана 2011 (програма за 15 юни)

Два чуждестранни и два местни фолклорни състава ще веселят публиката на четвъртата вечер от VІ международен фолклорен фестивал – Монтана 2011. Програмата на 15 юни ще започне в 19,00 ч. със съвместен концерт на най-добрия ансамбъл в Босна и Херцеговина – фолклорният състав на дружеството за култура, изкуство и музика “Веселин Маслеша” в Баня Лука и танцувална работилница “Етнос” към V СОУ “Христо Ботев” – Монтана. Непосредствено след тях студентската формация от Познан – Полша, и ансамбъл “Пъстрина” от НЧ “Разум 1883” ще закрият шестото издание на фестивала.

Босненската формация, която пристига от втория по големина град в републиката, е създадена през 1948 г. За 6-те десетилетия от своето съществуване танцовият състав е имал над 6000 концерта в родината си, в Европа и Азия. В репертоара му са включени над 65 хореографски композиции от различни етнографски области на бивша Югославия - Влашки игри, Игри от стара Баня Лука, Игри от Черна гора, Банатски игри, шопски игри, сръбски народни песни.

С ансамбъла са работили изтъкнати хореографи, композитори, етнолози, етнографи и музиколози, но преобладаващата част от композициите са дело на покойния вече Васо Попович. Сред постиженията на ансамбъл “Веселин Маслеша” са множество призове от различни фолклорни форуми, но групата се гордее най-много с наградата “Златния танцьор” от международния детски фестилал във френския град Мат, организиран от C.I.O.F.F. – Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО.

Формацията с художествен ръководител Джордже Радуйкович ще представи танци от Крайна, Гламоч и Банат. Програмата му ще завърши със Сборянски танци от стара Баня Лука. Композицията бе посрещната с овации от публиката във Враца и Белоградчик и със сигурност ще се хареса и в Монтана.

В 20,00 ч. сцената ще превземат танцьорите от фолклорна група “Познан” – Полша, и ансамбъл “Пъстрина” към НЧ “Разум 1883”. Танцовата група, която пристига от един от най-древните полски градове и бивша столица - 600-хилядния Познан, се състои предимно студенти в Спортната академия там. Те проучват и възстановяват автентични народни песни, танци, игри, инструменти, костюми от различни краища на страната, запазвайки специфичните характеристики на всеки регион.

След като вече плениха публиката с танцови сюити от Нови Сач и от Рзешов, тази вечер те ще играят композиции, представящи фолклорното наследство на източната и централната част на Плоша. Програмата им включва типични народни танци като бърз оберек, лиричен куявиак и мазурка, прочута най-вече от клавирните пиеси на ненадминатия Фредерик Шопен.

Група “Познан” е гастролирала в 14 различни държави, сред които Финландия, Египет, Алжир, Канарите. Формацията организира ежегодно световния фолклорен преглед «Интеграция». В него миналага година взе участие и ансамбъл “Пъстрина” от Монтана и ето че сега група “Познан” връща визитата на своите приятели.


Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар