Рога на 8 000 години откриха край Оходен

Най-новата находка на врачанските археолози към историческия музей са трофейни еленови рога на 8 000 години, които бяха открити в глинен олтар при разкопките в местността Валога край село Оходен, съобщи ръководителят на екипа археологът Георги Ганецовски.

Те се натъкнали на тях в края на миналата седмица. Рогата са два чифта, добре запазени и всички са от едри екземпляри – елени, определиха специалистите. Откритието е положено в глинения олтар, следвайки определена посока – север-юг. След полагането им преди 8 000 години, жертвеникът е бил прецизно запечатан.

Най-любопитното е, че находката се намира на 2 м южно от краката на открития преди 4 години скелет на праисторическия мъж, който нарекоха Христо. Археолозите смятат, че между двете открития има връзка. Гробът на Христо и даровете в него, позата на тялото с обърнато лице към Изток, където е разположено древното светилище, посветено на Слънцето, и намерените в южна посока рога – всичко това символизира мъжкото начало.

Олтарът с рогата е намерен до масивна глинена конструкция, която е част от разкритата преди 2 години голяма платформа, разположена върху масивни колове. Конструкцията е държала дървено скеле, облепено с глина, поясниха експертите. Южно от тази платформа и до олтара с еленовите рога археолозите са открили голямо петно пепел. Според тях, това е мястото на голям олтар, част от който е и най-новата находка на екипа.

Георги Ганецовски определи олтара като съоръжение без аналог досега. То е предназначено за извършване на ритуали за омилостивяване на природните стихии за по-голямо плодородие. „Това е нещо като ритуала „Герман”, който се извършва през пролетта. Тук обаче вместо кукла се използват еленови рога“, обясни той.

Разкопките край Оходен ще продължат до 20 август. Обхватът им е 150 кв./м. По тях работят общо 20 души. Заедно с Георги Ганецовски на обекта се трудят 15 работници, наети от областната администрация по регионалната програма за заетост, и двама учени. Единият е Вивиана Митева, която е тафоном, експерт по костите. Другият е палеоботаникът Елена Маринова. Тя извлича овъглени растителни останки и така се възстановява флората в региона от времето на неолита.

В сряда пък в местността Градището археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова откриха добре запазен скелет на дете. По груби изчисления той е датиран в интервала между IV и VI век след Христа. Скелетът е намерен при проучване на вътрешното пространство на ранновизантийския храм, открит през миналата година.

Специалистите обясниха, че като се има предвид дължината му, параметрите на костите, степента на вкостяване на черепа и факта, че в челюстта на индивида се забелязват зародиши на резци и други постоянни зъби, се касае за гроб на дете, на възраст около 4-8 години. Погребването е извършено съгласно християнския обред – по гръб с изпънати до тялото крайници и ориентация запад-изток в овална гробна яма. Вдясно на черепа е открит обезличен фрагмент от плоска бронзова пластина. Археолозите смятат, че най-вероятно е част от гривна, която е била гробен дар.

Вестник Конкурент

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар