Откриха нови находки при разкопките край Вратцата

Няколко нови артефакта бяха намерени при разкопките на ранновизантийската църква в местността Градище край прохода Вратцата, съобщиха археолозите от екипа на д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова. Те се натъкнали на тях в края на миналата и началото на тази седмица.

Най-значителната находка е пандатив – златен накит във формата на конична висулка с инкрустриран в широката част полускъпоценен камък. Той е с тегло от 1.05 грама, височина 1.12 сантиметра и максимален диаметър 95 милиметра. Според експертите, артефактът най-вероятно е от периода IV-VI век. Съдейки по други образци, намерени в различни места у нас, представлява обеца, носена от жена с аристократичен произход. Все още не са известни обстоятелствата, при които накитът е попаднал в централното помещение на църквата.

Според археолозите, той явно бил изгубен по време на нападенията на славяните в територията на днешна Северозападна България. Хипотезата е породена от факта, че и самата църква е разрушена тогава, но окончателен отговор може да бъде даден след цялостното й проучване. Украшението все още не е датирано прецизно поради голямата натовареност на екипа. Обстойният преглед и окончателните датировки и заключения ще се правят, след като приключи сезонът на разкопките. Тогава археолозите ще сравняват находките с аналози в научната литература. Пандативът е вторият златен накит, открит по време на разкопките в местността Градище. През 2007 година беше открита златна апликация, красяла облеклото на мъж.

Другите находки са били запазени под хоросановата замазка. Те са копчета, накити и елементи на облеклото. Досега са намерени общо 5 копчета с различна форма. Върху всяко има следи от изгаряне, което предполага, че са от времето на падането на Враца под османско владичество, когато църквите и сградите били опожарявани. След като приключат основната работа по разкопките за сезона, археолозите се надяват да успеят да направят реконструкция на облеклото, към което са принадлежали копчетата.
Интересно откритие е малка стъклена капковидна ваза, която изпълнявала ролята на дръжка на похлупак на стъклен съд. Съдът обаче засега не е открит.

Според Александра Петрова, той може би се е използвал за съхранение на масла за църковни церемонии или за на женски мазила или помади. Археолозите са изключително доволни от силикатната находка, защото останалите могат да се засекат с металотърсач, докато стъклото било открито при изключително внимателна обработка на терена.

Намерени са и два малки диска с дупка в средата, които тепърва ще бъдат датирани. Археолозите се натъкнали и на малко кубче от мозайка, покрито с многоцветна украса. Предполага се, че то е било част от култовата украса на сградата, която най-вероятно е от времето на ранна Византия. Ако в хода на проучванията бъдат намерени още мозаечни части, ще може да се добие по-ясна представа за вътрешния изглед на църквата.

Вестник Конкурент

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар