Българи и сърби празнуваха заедно

За единадесети път се проведе традиционният международен събор на прохода Кадъ Боаз, край видинското село Салаш и сръбското Ново Корито, видя екип на „Конкурент”.


Съботният ден на събора събра стотици гости от двете съседни държави. Кметовете на приятелските общини Белоградчик и Княжевац - Емил Цанков и Младен Радосавлевич откриха празненството. Веднага след това поднесоха венец пред паметника, издигнат преди няколко години на мястото, което от 86 години събира българи и сърби, като добри приятели и съседи.


Представителите на духовенството отслужиха празничен водосвет. Поздравителни адреси до участниците в събора бяха прочетени от името на министъра на външните работи Николай Младенов.


Заедно с богатата културна програма, в която участваха народни оркестри, духови, певчески и танцови състави, се проведе и кулинарна изложба с участието на представители на села от двете общини с типични ястия от турлашката кухня. Имаше и турнир по футбол на малки врати за юноши, в който участваха 4 отбора. На всички участници в инициативите бяха връчени грамоти, а в спортната проява - купи и комплект медали за първите 3 отбора.


Първите 2 места в турнира заеха отборите на Белоградчик.
Изключителен интерес предизвика възстановката на бойните действия на четите на Панайот Хитов и Филип Тотю против османските поробители, както и представената изложба на трофеи, организирана от ловно-рибарските дружества в селата Чупрене и Миничево, Сърбия.

Информация Вестник Конкурент
Снимки Маруся Тодорова

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар