Манастиро на село Брезе

Манастирът "Свети Спас"("Възнесение Господне") се намира в югоизточния край на село Брезе,в местността "Манастиро".

Кога е бил създаден,а след това и за живота на манастира липсват каквито и да е сведения.Преди време местните селяни са наричали манастирската черква "Свети Иван Пусти",защото още тогава е била разрушена и запустяла.

Днес от някогашният манастир са оцелели развалините на манастирския храм.От черквата по-добре е запазена източната,северната и западната стена.Южната стена е била напълно разрушена,но преди години е надстроявана.Църквата е била покрита със стенописи,които са напълно унищожени,останали са тук-там само незначителни частици по стените.Църквата има и притвор,на който стените са добре запазени, на западната и северната стена има вградени две ниши.

Старината е изложена на природните влияния,и така се руши,ако не се спре това след години може да го няма малкото което е оцеляло!

Според преданият обителта е основана през периода XI-XIII в.,а по-късно,незнайно точно кога,е била разрушена от турците.

В манастира има два каменни оброчни кръста,за които се помни,че са посветени на Света Петка,твърде е възможно и храмът да е носил същото име.

Източник svetimesta.com
Повече снимки, видео и информация за манастира можете да намерите тук

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар