Откриха 3 монети при разкопките в Градище

Археолози откриха нови 3 монети при разкопки в местността Градище край „Вратцата”, научи „Конкурент”. Това са поредните интересни находки за екипа на д-р Нарцис Торбов и Александра Петрова.
Първата монета е с тегло 3.32 – 3.33 грама и с максимален диаметър 1.88 сантиметра. Тя е имитация на македонски тип монети, сечени по времето на Филип V /221-179 г./ и Персей /179-168 г./ преди Христа. Интересното е, че върху реверса е отсечен тризъбецът на Посейдон, старогръцки бог на моретата. Подобни монети до този момент са намирани в района на Южен Пирин и Западните Родопи.

„Откриването на тази монета в местността Градище вероятно свидетелства за съществуването на търговски връзки между тракийските племена, живели на юг от Стара планина и трибалите от Северозападна Тракия. Възможно е тези търговски връзки да са осъществявани по път, който е свързвал района на юг със Северозапада”, обясни д-р Торбов.

Втората монета тежи 6.23-6.24 грама и е с максимален диаметър 2.01 сантиметра. Тя е от времето на римския император Тиберий /14-37 г./ след Христа. Той е доведен син на император Октавиан Август. В негова чест и в знак на благодарност той отсича монета с лика му. Това е провинциална монета. От едната страна е изобразен Тиберий, а от другата – Октавиан Август. Важна е, защото свидетелства, че след покоряването на траките, римляните са създали укрепление в тяхното селище. Доказателство за това са и други монети, откривани преди години. Създаването на укрепителен пункт е свързано с желанието на римските войски да държат под контрол прохода „Вратцата” – пътя, който сега свързва Враца и Згориград. Над селото има залежи и на медна руда, която допринася за значението му.

Третата монета е с тегло 1.37-1.38 грама и максимален диаметър 1.82 сантиметра. Може да се предположи, че е отсечена по времето на византийската династия на Комнините през XII век. Върху лицевата страна е изобразен владетелят с царските символи – корона, скиптър и кълбо, завършващо с кръст. Върху реверса пък е представен Исус Христос, седнал на трон.

„Монетата свидетелства, че след нашествието на славяни, селището в местността Градище е окончателно възстановено по време на византийското владичество над българските земи. След въстанието на Асен и Петър през 1185 година по време на Втората българска държава крепостта се разраства в средновековен град”, допълни д-р Торбов.
Информацията за тях е предварителна и не е окончателна, тъй като монетите трябва да бъдат разгледани от номизмата Евгени Паунов, докторант в университета в Кардиф.

Всичките 3 монети са открити във вътрешното пространство на ранновизантийската църква от VI век. Находките свидетелстват за многовековната история на Враца и просъществуването й от тракийско селище до средновековен град.

Като цяло може да се направи паралел между трите монети. Първата подсказва за съществуването на тракийско селище и търговските връзки между севера и юга, втората – за времето, когато по тези земи са царували римляните. Последната пък е свързана с възстановеното от византийците селище и разрастването му в средновековен град с развити занаяти.

Археологическите разкопки в местността Градище край прохода „Вратцата” продължават вече 5-а година. Преди месец пък беше открит златен накит – висулка при проучването на ранновизантийската църква. Накитът има конична форма и в него е вграден полускъпоценен камък. Той вероятно е от периода IV-VI век и е представлявал обица, носена от жена с аристократичен произход.

Вестник Конкурент

Прочети още за , , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар