Лудогорец-Светкавица на стадиона или Манчестър-Челси по интернет?

Тази събота (6 август) започва футболното първенство на България. Или поне така е планирано. Използвам думата „планирано” с ясното съзнание, че е силно преувеличена и изпълнена с прекалено много очаквания и съдържание, които Българския футболен съюз едва ли може удовлетвори.

Неизвестните преди началото на първенството са страшно много. Първо програмата не е завършена в окончателния си вариант. Ако не вярвате питайте отборите на Лудогорец и Локомотив Пловдив къде и кога ще изиграят мача си от първия кръг. За сега се говори за Каварна, от 18.00 на 06.08 и както се казва в попупярния виц „А дано, Асане! Ама надали!”.

Още по-интересен е момента с телевизионното излъчване на мачовете. Мултимилионният договор (за българските мащаби) с bTV, явно няма да бъде изпълнен докрай. Телевизията оряза с 1.8 милиона парите, заради неустойки по различни нарушения от страна на отборите, като например не състоялия се мач между Калиакра и Левски от пролетния полусезон на последното първенство. Отборите не са съгласни с това, а по-всичко личи, че и bTV не се натиска да излъчва мачове, които никой не гледа. От там няма реклами и обещаните пари няма откъде да дойдат.

Така достигаме до момента, в който за първи път от много, много години нито една телевизия няма да излъчва мачовете от А група. Да, към днешна дата ситуацията точно такава. Въпреки, че Бойко отпусна 1.8 милиона лева на БНТ за излъчване на забележете един мач на уикенд, няма нищо сигурно (разбирайте подписано)! А отборите искат 6 милиона. В търсене на тези пари, първенството ще се разпродава на парче между телевизиите, така че всяка да предава по нещо от кръга.

Това е единия кахър. Другият още по-любопитен е, че БФС е решил да се възползва от така наречените „блокирани часове”, в които няма да има футбол по телевизията. Така от футболния съюз се надяват да повишат посещаемостта по стадионите. Всъщност блокираните часове означават без мачове по телевизията от толкова до толкова. Буквално, без всякакви мачове – английски, немски, испански, италиански и т.н. Това наистина е позната практика, регламентирана от ФИФА и УЕФА. Има само една тънка разлика. БФС смята да се възползва от това правило за всички мачове с изключение на българските, което противоречи на разпоредите. Пак четем правилата, така както ни е удобно!

Така българският фен е поставен пред дилемата да отиде на мач от българското първенство или да гледа английското по интернет. За съжаление „изберете българското” няма да сработи тук. А не бива да забравяме и гледната точка на Диема, която притежава правата да излъчва английското първенство и TV+, които традиционно излъчват испанското и италианското. Едва ли биха оставили нещата така, ако някой реши просто така да им забрани да излъчват нещо, за което са платили много пари. Това е и причината Боби Михайлов да кани на срещите за обсъждане на ситуацията с телевизионните права човек от СЕМ (Съвет за електронни медии) – Гого Лозанов.

Интересното е как мъже, които управляват милиони са изпаднали в тази забатачена ситуация. Тук имаме предвид Тодор Батков, Титан, Гриша Ганчев, Лечков, Коко Динев, собственикът на Лудогорец. Все мозъци, която явно не се замислят в правилната посока, когато става дума за начин на управление във футбола.

Къде сме ние в цялата схема. В събота Монтана гостува на Черно Море във Варна, а Ботев приема Светкавица във Враца. Това ще са двамата представители на северозапада в А футболна група този сезон. Можеше да има и още един – Спортист Своге, но той не можа да прескочи поредицата от плейофни баражи, които спретнаха от родния БФС. Това е другата болна тема на футболните ни управници – лицензирането на отборите и определянето кой в коя група ще играе през следващия сезон. На нея няма да се спираме, защото тя е още по-сложна и обширна, а тази статия все някъде трябва да завърши. По-добре това да е тук.


Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар