Концерт-бенефис певческа група „Пъстренец джуниър”

С концерт-бенефис певческа група „Пъстренец джуниър” ще се раздели с трима от най-изявените си солисти. От тази есен Бетина Първанова, Валя Павлова и Персиан Димитров поемат по пътя на професионалното изкуство. Бетина е приета в националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел, а Персиан Димитров и Валя Павлова са студенти в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Концертът ще се състои на 23 август от 19 часа в Голямата зала на Младежкия дом. Бъдещите професионалисти ще представят пред публика песните, с които са впечатлили изпитните комисии. Ще прозвучат също така и изпълнения на камерни формации и на цялата група “Пъстренец Jr.”, с които са спечелени награди от престижни конкурси.

Бетина, Валя и Персиан имат голям принос за многобройните награди на формацията с ръководител Асен Асенов. Макар че съществува едва от 5 г. певческа група “Пъстренец Jr.” е завоювала общо 131 награди – 25 колективни и 106 индивидуални, от международни и национални конкурси.

Бетина Първанова пее в групата от 2007 г. За 4 години тя е спечелила 18 приза от национални конкурси и фестивали. Сред най-ценните й отличия са: Специална награда от фолклорния събор „Балканът пее” – Чипровци (2007 г.), Специална награда от конкурса „Борис Машалов” – Севлиево (2008 г.), „Златна лира” от „Орфеево изворче” – Стара Загора (2011 г.).

Валя Павлова, която още през 2005 г. постъпи в народен хор “Пъстренец”, също е носителка на 18 индивидуални награди от престижни творчески форуми. Нейна е заслугата и за многобройните призове на дуети и триа.

Персиан Димитров пее в "Пъстренец Jr." от 2006 г. Той има в колекцията си 16 индивидуални национални награди. Сред най-престижните са: "Златна лира" от „Орфеево изворче” – Стара Загора (2010 и 2011 г.), Специалната награда на Кмета на Община Монтана от "Напеви от Северозапада" (2011 г.).

И тримата солисти на “Пъстренец jr.” са били стипендианти по Наредбата за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на ученици с изявени дарби от Община Монтана.

Освен тях още две възпитанички на Асен Асенов - Роксана Руменова и Памела Гълъбинова учат народно пеене в музикални гимназии съответно в Широка лъка и София. Тази година Музикалната академия в Пловдив завърши бившата певица от народен хор “Пъстренец” Лили Ангелова.


Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар