Писмеността е тръгнала по света от село Градешница

През 1969 година при археологически разкопки в местността Градището край врачанското село Градешница археологът Богдан Николов открива глинена плочка от ранната каменно-медна епоха, датирана преди 5 000 години преди Христа. На нея е изобразена най-ранната в Европа система от символи за предаване и съхраняване на информация. “Находката доказва, че нашите предци, които са обитавали този район, са имали писменост 20 века преди изграждането на пирамидите и преди клиновидното писмо от Шумер”, разказва с гордост кметът на Градешница Магдалин Сълков.

Плочката с писмени знаци е намерена в халколитен културен пласт, който принадлежи на средата и втората половина на IV хилядолетие пр.н.е.

Писмеността от Градешница, Караново и Търтъриа, Румъния говори за наличието на високоразвита за времето си култура сред народите, населяващи Балканския полуостров, която не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия изток и Египет.

Древната плочка е избрана за символ на Градешница. Тя присъства и на знамето на селото. “Ние сме от малкото села, които имат знаме и герб, и това е най-малкото нещо, с което можем да се похвалим”, казва местният първенец. Заради откритата историческа находка в селото всяка година се провежда Ден на писмеността. Още с пристигането всеки от гостите остава очарован от красивия площад, който се намира в центъра на Градешница. Той е изграден през 2009 г. по програма “Красива България”. Отпуснати са 197 800 лева, а общинската хазна в Криводол дофинансира изграждането му с 16 000 лева.

Местният бизнесмен Петко Хайджийски решава, че обликът на площада ще е по-пълен и красив, ако по време на строителните дейности се построят чешма и паметник на загиналите във различните войни жители от Градешница и дарява 18 000 лева за тях. Инициативата за изграждането на паметник е от няколко години, а след като се намират средства, идеята става реалност. През миналата година площадът, паметникът и чешмата са открити официално, а на събитието присъстват много държавни и общински ръководители от Враца и Криводол.

“Имаме обещанието за още едно дарение, но когато стане факт, ще съобщим и за него”, казва гордо Магдалин Сълков. Селото очаква и одобрението на проект за обособяване на детски кът, в който ще бъдат поставени катерушки, съоръжения за игра и пейки за отдих. В Градешница е едно от най-старите училища в региона, строено още през 1937 г., в което на 2 смени са учили над 100 ученика. Сега децата ходят на училище в съседното село Ракево.
За малчуганите в селото читалището организира много забавления през лятото, казва секретарят му Аделина Ангелова.

Неотдавна мина кулинарното шоу “Цар Кулинар”, в което с помощта на възрастните децата приготвили вкусни ястия. В него се правят целогодишно и много прояви за малки и големи. В началото на годината започват съвместни дейности заедно с пенсионерския клуб. На 6 януари се провежда първата проява, посветена на поета революционер Христо Ботев. Почетният литератор – 86-годишната Цветана Микова, рецитира стихотворенията на Войводата. В библиотеката към читалището има над 10 000 книги. “По брой на книги нашата библиотека е на второ място след Криводол”, с доза гордост казва секретарят на културната институция.

Най-почитания ден от жителите на Градешница е съборът на селото, който се чества на Еньовден. Тогава се прави и храмов празник на Градешкия манастир край селото. Той е един от най-старите в региона и продължава да функционира. Сега негов наемател е АЕЦ “Козлодуй”.

Тази година е асфалтирана улица “Милин камък” в селото, боядисани са бордюрите, подобрено е осветлението. По адресна регистрация се водят около 600 жители, но за празници и почивни дни се събират по 1 000 човека. “Имаме идея в селото да се построи и параклис и вярваме, че това ще успеем да го постигнем”, казва кметът Магдалин Сълков.

Вестник Конкурент

Прочети още за , , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар