Икона на Свети Йоан Кръстител от 14-и век е изложена в замъка “Баба Вида”

Тя е една от най-старите във Видинската епархия, датирана е към времето на видинския цар Иван Срацимир . Счита се, че прогонва злото и защитава добронамерените хора. На изображението Йоан Кръстител е с криле и държи в ръце главата си на поднос . Според църковните историци иконата е била изработена за тогавашната епископска църква “Покров Богородичен”. Храмът е бил духовен център в средновековното Бдинско царство.

“Йоан Кръстител” вижда бял свят в колекция от 14 уникални икони, които до този момент не са били показвани на вярващи и ценители. Сред тях са личната икона на екзарх Антим I „Петдесятница“ и седефена икона на Света Богодорица, донесена от поклонници в Йерусалим.

Крепостта “Баба Вида” /”Бабини Видини кули”/ е най-атрактивното място във Видин и единствената добре запазена крепост от Средновековието в България. Строежът й е започнал през десети век върху руините на римски наблюдателен пост. По времето на Иван Срацимир крепостните стени, които служели за защита на благородници и народ, били укрепени, а периметърът им разширен. Двата концентрични кръга и кулите на защитниците могат да се видят и днес, а като музеен център “Баба Вида” периодично показна уникални реликви от българското минало.

Чудеса.net

Прочети още за , ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар