Вършец ще привлича български и чуждестранни туристи с културен и велотуризъм

Георги Найденов - младши специалист в Туристически информационен център - Вършец, в интервю за TouristMedia за развитието на града като туристическа дестинация.

Г-н Найденов, Вършец е най-старият балнеологичен курорт в страната. С какво градът е по-различен от другите спа дестинации в страната?
Вършец е един от най-големите балнеоложки курорти в България, живописно разположен по двата бряга на река Ботуня, в северното подножие на старопланинския дял Козница. Известен е още от римско време като стар лечебен и възстановителен център. Минералните води, здравословният климат, чистият въздух и горските масиви, които представляват 100 000 дка естествени широколистни гори и лесопарк с над 800 дка борови насаждения и декоративна растителност, отдавна са му спечелили славата на един от най-зелените и екологично чисти райони в страната.

Водата от шестте минерални извора (с температура 32,6ºC до 36,8ºС) се използва за профилактика, лечение и рехабилитация на заболявания на централната нервна система, сърдечносъдови, стомашно-чревни, на периферната нервна система, опорно–двигателния апарат и други заболявания.

Увеличил ли се е броят на обектите за настаняване в града? Имате ли наблюдения в какви места предпочитат да отсядат туристите - хотели, къщи за гости или др.?
В курорта работят целогодишно по клинични пътеки и програми на НОИ няколко комплекса. През 2011 г. във Вършец беше открит още един четиризвезден СПА хотел и така за последните три години СПА хотелите в града станаха три. На тазгодишното връчване на годишните СПА награди, Вършец спечели приза „Утвърдена СПА дестинация на годината”. С откриването на тези хотели вече предлагаме място за почивка и на по-заможни туристи и гости на града. Това доведе до рязко увеличение на туристопотока в града и околните места за почивка.

Как се е променил броят на туристите през последните години?
Данните показват, че посещаемостта се увеличава умерено. През 2007 г. Вършец е бил посетен от 11 200 туристи, през 2008 г. – 16 000, 2009 г. – 18 000 и през 2010 г. броят им достига 20 000. Това увеличение на туристите доведе и до увеличение в броя на категоризираните къщи за гости в града. Регистрираните места за настаняване се увеличиха от девет през 2007 г. до 48 през 2011 г.

Какъв е профилът на туристите, които посещават Вършец? По кое време на годината са най-активни?
Активният туристически сезон във Вършец е от юни до септември. В къщите за гости отсядат предимно семейства, които имат нужда от различни видове процедури за лечение. Времетраенето на почивката им е за около една седмица, тъй като това е минималното време, съобразено с лечебните процедури. Тези процедури се извършват под лекарско наблюдение в специализираната болница за рехабилитация. В четиризвездните хотели туристите отсядат предимно за уикендите.

Туристическият информационен център на Вършец функционира от 2005 г. Каква информация основно търсят туристите, когато ви посетят в центъра?
Информацията, която най-често интересува гостите на града е свързана с местата за настаняване, забележителностите в града и околностите, пътна инфраструктура и забележителности в съседни общини, екомаршрути, рекламни материали и др. През активния сезон туристическият център, Общинският музей и Градската художествена галерия в града работят седем дни в седмицата с удължено работно време.

Какви са другите проекти за развитието на туризма във Вършец?
През тази година имаме планове за развитие на велотуризъм, пещерен туризъм и културен туризъм. В момента се подготвят проекти за няколко обширни велоалеи и екопътеки, спечелен е проект за културен туризъм, който ни дава възможност да си сътрудничим в областта на културата с няколко държави в Европа. Надяваме се по този начин да увеличим популярността на град Вършец като туристическа дестинация и да привлечем все повече туристи и от други държави.

Автор Турист Медиа
Снимка: Атанас Паскалев

Прочети още за ,

НаСеверозапад.Ком

След като прочете тази статия значи северозападът ти е интересен. Сподели и ти нещо за него във форума ни.

0 коментара

Напиши коментар